RAT SAOPŠTENJIMA VEČITIH: Partizan želi u Lozanu, Zvezda naginje ka Zagrebu

Grujica Kelić

12. 09. 2020. u 22:30

U DOMAćOJ klupskoj košarci sve po starom.

РАТ САОПШТЕЊИМА ВЕЧИТИХ: Партизан жели у Лозану, Звезда нагиње ка Загребу

FOTO: N. Paraušić

Po završetku poslednjeg sastanka predstavnika klubova ABA lige na kojem nije dogovoreno apsolutno ništa i na kojem je jedino usaglašeno da usaglašavanja nema, glavni akteri raskola, beogradski večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda nastavili su da jedni druge, kao i celokupnu košarkašku javnost obasipaju glomaznim saopštenjima.

Prvo su crno-beli odgovorili na prekjučerašnji napad komšija u kojem pitaju zbog čega klub sa Malog Kalemegdana ne želi da se spor oko sukoba interesa između Zvezde i FMP (koji je i glavni uzrok neslaganja) povede na Arbitražnom sudu u Lozani.

- Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove će unapred snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor. Naravno, plašeći se ishoda suđenja pred institucijom na koju porodična firma ne može da izvrši pritisak, sebi poznatim mehanizmima, Crvena zvezda i FMP na ovo rešenje nisu pristali. Kao poslednji ustupak, Partizan je prihvatio da potpiše prenos vlasničkog udela na FMP (nekadašnji Radnički Basket iz Novog Sada, a ne originalni FMP koji je nestao nedugo nakon što je prestao da nosi ime Crvena zvezda Beograd), ali pod uslovom da novi društveni ugovor buduće ABA d.o.o predvidi CAS u Lozani kao sudsku instancu kojoj se klubovi mogu obratiti u slučaju eventualnog spora - navodi se u saopštenju Partizana uz napomenu da Trgovinski sud u Zagrebu i hrvatski zakon o trgovinskim društvima, za razliku od drugih zemalja, nemaju odredbe o sukobu interesa, posebno u sportskom pravu pa bi takve sporove rešavao nekoliko godina, za razliku od suda u Lozani koja bi rešenje donelo za nekoliko meseci.

PRVO KOLO ZAKAZANO ZA 2. OKTOBAR

EPIDEMIOLOŠKA situacija sa virusom korona je i dalje neizvesna, i iz tog razloga je početak lige pomeren sa 19. septembra na 2. oktobar, pod uslovom da ne bude novih promena. Znak pitanja stoji i oko novog učesnika, s obzirom na to da će Primorska najverovatnije usled finansijskih problema biti primorana da odustane od takmičenja. Što se tiče svih ostalih predstavnika, oni nemaju nameru da se upliću u konflikt između beogradskih klubova i usaglašeni su u želji da sezona počne na vreme.

Iz crveno-belog tabora se nije dugo čekalo na odgovor sa zaključkom da je Trgovinski sud u Zagrebu jedini nadležan za sporove u regionalnom takmičenju.

- Zbog delikatne situacije u kojoj se našla regionalna košarka, stavlja na uvid javnosti članove 13 i 14 osnivačkog akta društva u kome se jasno vidi koji Sud je nadležan za sporove u ABA ligi, a to je Trgovački sud u Zagrebu uz primenu prava Hrvatske, zbog čega predlog o nekakvim arbitražama u Lozani, smatramo pokušajem opstrukcije rada cele lige od strane KK Partizan - rečeno je, između ostalog, u saopštenju Zvezde u kojem takođe stoji da bi bilo kakvo eventualno gašenje lige dovelo do brojnih sudskih sporova koji bi devastirali same klubove, a samim tim i košarku u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

TADA JOJ JE LUPIO ŠAMAR: Rada Živković i Bata Živojinović su bili kumovi, ali su se zbog jedne situacije žustro posvađali