VELIKI MILETA LISICA: Čovek koji je od metalostrugara došao do vrhunskog košarkaša

Č. V.

11. 11. 2020. u 17:55

DANAS nas je u 54. godini napustio proslavljeni košarkaš i bivši igrač Crvene zvezde Mileta Lisica.

ВЕЛИКИ МИЛЕТА ЛИСИЦА: Човек који је од металостругара дошао до врхунског кошаркаша

FOTO: KK Crvena zvezda

Jako težak trenutak za sve one koji su voleli košarku devedesetih godina, a posebno za pristalice crveno-belih.

Čovek je mnogo voleo igru pod obručima. Najbolji pokazatelj za to je da je stizao da trenira iako je radio dve smene kao metalostrugar u fabrici FAP.

Počeo je da se bavi košarkom kasno - sa 19 godina u rodnom Priboju, a prve korake je napravio u klubu Poliester. Nije ni slutio da će imati karijeru o kojoj danas možemo da pričamo sa velikim ponosom.

Njegove sjajne igre nisu prošle nezapaženo, pa je svoj košarkaški put nastavio u Slobodi iz Tuzle, a onda je usledio poziv velike Crvene zvezde. Kada zove takav klub - to se ne odbija.

Postao je Mileta ljubimac navijača, a kako i ne bi. Na terenu je važio za velikog borca. Sa crveno-belima je 1994. godine uspeo da skine Partizan sa trona. Zvezda je tada slavila u seriji sa 4-1, a Lisica je proglašen za MVP-ja.

Kako je igrao u tim mečevima najbolje ilustruju reči jednog novinara lista "Koš":

- Imperijom Zvezdine odbrane komandovao je vitez sa dva srca – Mileta Lisica - otvorio je čuveni list "Koš" svoj hvalospev o njemu u broju iz maja 1994. godine.

Danas je u 54. godini preminuo Mileta Lisica/FOTO: AP

Posle odlaska sa Malog Kalemegdana postao je član Pivovarne Laško. U Sloveniji je ostavio dubok trag. Bio je član tamošnjeg Ol-stara, a koliko je tamo briljirao najbolje ilustruje činjenica da je dobio državljanstvo te zemlje.

Kasnije je igrao u Francuskoj za Le Man i Limož. Posle tih epizoda vratio se u domovinu i obukao dres Lavova 063. Nastupao je i za Novi Sad, a bogatu karijeru je okončao kao 42-godišnjak u Rudaru iz Trbovlja, u Sloveniji.

Naučio nas je Lisica kako se dosta toga može postići velikim radom, trudom i željom. Nema nikakve sumnje da je mnogima koji su u to vreme počinjali da igraju košarku on bio idol i neko na koga su se ugledali.

Mileta, počivaj u miru!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk