CARIBRODSKI HRAM KOŠARKE: Izašla monografija povodom 75 godina igre pod obručima u Dimitrovgradu

V. N.

21. 11. 2020. u 20:41

KADA se govori o prvim organizovanim klubovima u Jugoslaviji, malo ko zna da je, uz beogradsku Crvenu zvezdu, zagrebačku Slaviju i riječki Torpedo, četvrti košarkaški klub zvanično registrovan u - Dimitrovgradu.

ЦАРИБРОДСКИ ХРАМ КОШАРКЕ: Изашла монографија поводом 75 година игре под обручима у Димитровграду

FOTO: Arhiva Večernjih novosti

Desilo se to početkom maja 1945. godine. Prva košarkaška lopta doneta je u Caribrod (tako se ovaj grad zvao do 1951. kada je dekretom Vlade FNRJ preimenovan, u čast Georgi Dimitrova, bugarskog predsednika), doneta je iz Sofije 1942. godine. Košarka je dobila svoje mesto u sportskom životu grada na samoj granici sa Bugarskom.

FOTO: Arhiva Večernjih novosti

Svi ovi podaci se mogu naći u monografiji "Caribrodski hram košarke", koja je izašla povodom 75 godina ovog sporta u Dimitrovgradu. Autor je Slobodan Krstić, poznati niški novinar, publicista i teatrolog. Za Dimitrovgrad ga vezuju detinjstvo i gimnazijski dani, odakle je otišao u Beograd i diplomirao u prvoj generaciji na Fakultetu političkih nauka.

- Košarku je u Dimitrovgrad doveo profesor fizičkog vaspitanja Najden Getov iz Bugarske, koji je za vreme Drugog svetskog rata, u doba okupacije Caribroda, predavao u Gimnaziji. On je doneo i prvu košarkašku loptu, tako je čarobna igra pod obručima mogla da počne - navodi Krstić.

Autor ističe da su stotine mladih Dimitrovgrada tokom 75 godina postojanja košarkaškog kluba, negovali sportske veštine i viteštvo, ali i drugarstvo, prijateljstvo i ljubav prema sportu. Dimitrovgrad je kolevka košarke na jugu Srbije.

- U istoriji će ostati upamćeno da je ekipa Crvene zvezde prvi put gostovala u Dimitrovgradu avgusta 1945. godine, a po sećanju legende naše košarke, pokojnog Nebojše Popovića, ekipa je iz Beograda krenula teretnim vozom, a posle dva dana putovanja u Dimitrovgradu je dočekana školskim orkestrom - navodi Krstić.

Trenutno, dimitrovgradski košarkaši se takmiče u Prvoj muškoj regionalnoj ligi Istok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!