VELIKI JUBILEJ: Novica Veličković upisao 500. meč u dresu Partizana

Novosti online

11. 02. 2021. u 19:26

KAPITEN košarkaša Partizana Novica Veličković odigrao je u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća protiv Borca iz Čačka, 500. meč u klubu iz Humske, za koji je igrao u dva navrata.

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Новица Величковић уписао 500. меч у дресу Партизана

FOTO: M. Vukadinović

Veličković je košarku počeo da trenira u zemunskom klubu Drvomarket, zatim je bio član Zemuna, a 2001. godine prelazi u Partizan. Uporedo sa juniorima crno-belih, Veličković je na početku karijere igrao i za Torlak u Prvoj B ligi, klub koji je tada bio drugi tim Partizana.

Za prvi tim Partizana je debitovao u sezoni 2004/05. Igrajući pod trenerom Duškom Vujoševićem, Veličković je u narednih pet sezona osvojio pet titula državnog prvaka, tri titule Jadranske lige kao i dva trofeja domaćeg Kupa Radivoja Koraća.

Za Partizan je u Evroligi debitovao tokom sezone 2005/06. U prvoj sezoni sa crno-belima takmičenje u Evroligi završava već u prvoj fazi. U drugoj sezoni je krajnji domet bila TOP 16 faza, a potom u sezonama 2007/08. i 2008/09. stiže do četvrfinala Evrolige gde su crno-beli eliminisani od Taukeramike i moskovskog CSKA.

I dok je u prve dve sezone u najjačem klupskom takmičenju imao mali učinak, u druge dve sezone gde su crno-beli stigli do četvrtfinala je bio jedan od vodećih igrača.

U Evroliginoj 2008/09. sezoni je dobio nagradu „Zvezda u usponu”, koja se dodeljuje najboljem mladom igraču ovog takmičenja. Njegove odlične partije došle su do izražaja u februaru 2009. kada je učestvovao u tri Partizanove pobede u mečevima TOP 16 faze, i tako dobio nagradu za najkorisnijeg igrača tog meseca. Veličković je sezonu 2008/09. završio kao najbolji strelac Partizana u Evroligi sa 11,5 poena po utakmici i kao drugi skakač, sa 5,1 skokova po utakmici. Veličković je takođe bio među tri najbolja igrača u ekipi po broju ukradenih lopti, asistencija i blokada.

Veličković je dao i značajan doprinos osvajanju tri domaća trofeja u sezoni 2008/09. Prvo je u februaru 2009. dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Kupa Radivoja Koraća potom je u aprilu dobio nagradu za najkorisnijeg igrača fajnal-fora regionalne lige i konačno u završnici sezone je bio i najkorisniji igrač Superlige.

Veličković se 1. marta 2016. vratio u Partizan, potpisavši ugovor sa klubom do kraja 2015/16. sezone. S obzirom da je Partizan do tada završio svoja takmičenja u Jadranskoj ligi i Evrokupu, Veličković je nastupao samo u Superligi Srbije, gde su crno-beli poraženi u finalnoj seriji od Crvene zvezde. U septembru 2016. je potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Partizanom, a nedugo zatim je postavljen i za kapitena. U sezoni 2016/17. sa crno-belima nije osvojio nijedan klupski trofej, ali je uvršten u idealnu petorku Jadranske lige za takmičarsku 2016/17, nakon što je prosečno beležio prosečno 11,3 poena i 5,2 skoka u ovom takmičenju.

Dana 18. septembra 2017. je potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Partizanom. Svoj 400. meč u dresu Partizana je odigrao 18. februara 2018. u finalu Kupa Radivoja Koraća protiv Crvene zvezde. Partizan je na ovom meču slavio rezultatom 81:75 pa je tako osvojio prvi trofej nakon četiri godine, a Veličković je meč završio sa 13 postignutih poena.

To je bio jedini trofej koji je Veličković osvojio u sezoni 2017/18, ali je kao i prethodne sezone ponovo uvršten u idealnu petorku Jadranske lige nakon što je beležio prosečno 12,1 poena i 5,3 skoka po meču.

U avgustu 2018. je ponovo produžio ugovor na još godinu dana. U sezoni 2018/19. sa crno-belima osvaja još jedan Kup Radivoja Koraća. U ovoj sezoni je imao nešto slabiji lični učinak, pa je u Jadranskoj ligi beležio tek 4,3 poena dok je u Superligi imao nešto bolji učinak sa 8,3 poena prosečno po meču. Kao i prethodnih godina, Veličković je tokom leta 2019. produžio ugovor sa Partizanom.

U sezoni 2019/20. spisku osvojenih trofeja dodaje Superkup Jadranske lige, kao i još jedan Kup Radivoja Koraća.

(Kurir) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna