CRVENO-BELI PETI PUT IMAJU PREDNOST DOMAĆEG TERENA U ABA LIGI: Zvezdi kruna 75 odsto

V. PRERADOVIĆ

27. 04. 2021. u 21:55

SEDMI put su košarkaši Crvene zvezde osvojili prvo mesto u regularnom delu ABA lige. Nisu promašili "zicer" u Zadru (90:70), gde im je u meču poslednjeg kola bila neophodna pobeda za ostanak na vrhu i prednost domaćeg terena u polufinalu i eventualno finalu plej-ofa.

ЦРВЕНО-БЕЛИ ПЕТИ ПУТ ИМАЈУ ПРЕДНОСТ ДОМАЋЕГ ТЕРЕНА У АБА ЛИГИ: Звезди круна 75 одсто

FOTO: KK Crvena zvezda

Zbog vrhunski režirane završnice regionalnog takmičenja, do sinoć je čekala da sazna ko će joj sa četvrte pozicije izaći na crtu u polufinalnoj seriji na dve pobede, koja počinje 3. maja. U opticaju su bile čak tri opcije: Igokea kao već sigurni učesnik doigravanja, odnosno Mornar i Cedevita Olimpija kao timovi u konkurenciji za jedno preostalo mesto.

POLUFINALE

C. zvezda - 4
Budućnost - 3
- Prvi meč 3. maja, revanši su 7, a eventualne majstorice 11. maja.

- Finale se igra na tri pobede,
a termini još nisu poznati.

Čak i u uslovima pandemije koja je proterala publiku iz dvorana, utakmica više na domaćem terenu predstavlja značajnu prednost. Iako nije i odlučujuća, osvrt na prethodne sezone jasno pokazuje da daje jak vetar u leđa.

Od prelaska sa fajnal-for sistema završnice na plej-of u sezoni 2014/2015, Zvezda je četiri puta ušla u doigravanje sa prvog mesta i u tim situacijama osvojila tri jadranske titule. Dakle, statistički proračun kaže da je verovatnoća podizanja pehara 75 odsto! Prednost domaćeg terena nije pretopila u šampionski prsten samo u sezoni 2017/2018, kada je Budućnost kao drugoplasirana u finalu slavila sa 3:1 u pobedama.

I Podgoričani su u sezoni 2015/2016. propustili da "broj 1" u ligaškom delu krunišu regionalnom titulom. Nisu stigli ni do finala, nakon što ih je u polufinalu sa 2:0 "počistila" Mega kao četvrtoplasirani tim. Zvezda je sa drugog stepenika najpre eliminisala Cedevitu sa 2:0, potom i Megu u borbi za trofej ostavila bez pobede (3:0).

FOTO: KK Crvena zvezda/ABA liga

Dok je fajnal-for odlučivao o jadranskom šampionu, mogućnost da se konačni poredak razlikuje od onog iz ligaškog dela bila je znatno veća. Zvezda je dva puta završavala kao najbolji tim regularnog dela takmičenja i u oba navrata ostajala bez titule. U sezoni 2002/2003. izgubila je polufinalni meč od Zadra, na fajnal-foru u Beogradu 2014. poklekla je u polufinalnom duelu sa Cibonom.

Zbirno posmatrano, u dosadašnjih šest puta kao šampion ligaškog dela tri puta je bila i šampion lige.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S