U BEOGRAD SA TITULOM: Sve je spremno za četvrti čin ABA finala

V. PRERADOVIĆ

24. 05. 2021. u 09:00

ŠAMPIONSKI pehar ABA lige mogao je već posle treće finalne utakmice da bude deo ručnog prtljaga na letu Podgorica - Beograd.

У БЕОГРАД СА ТИТУЛОМ: Све је спремно за четврти чин АБА финала

FOTO: ABA liga

Biće izložen i večeras u dvorani "Morača" (20.30), gde Crvena zvezda i Budućnost igraju četvrti čin dramatične košarkaške predstave sa evroligaškom nagradom za konačnog pobednika.

BORBENO, SA VELIKOM ENERGIJOM

KAPITEN Crvene zvezde Branko Lazić limitirao je učinak najboljih napadača Budućnosti Džastina Kobsa i Nikole Ivanovića.

- Iza nas je teška utakmica, dan pauze iskoristili smo za odmor, trening i pripremu narednog meča. Moraćemo da uđemo izuzetno borbeno u ovaj duel, sa velikom količinom energije, kao i uvek. Uz sve to, svakako želimo da produžimo intervale dobre igre u odnosu na treću utakmicu, da ispravimo neke stvari koje nismo najbolje radili u prethodnom duelu.

Srpski tim doneo je u crnogorsku prestonicu vođstvo od 2:0 u pobedama, nedostižnu u dosadašnjem jadranskom plej-of istorijatu. Takođe i psihološku prednost, koju u neizvesnoj završnici trećeg duela nije uspeo da pretoči u petu regionalnu titulu. Budućnost je peti put zaredom odbranila domaći teren od Zvezde u plej-of bitkama (75:71), sačuvala oreol nepobedivosti u "Morači" ove sezone i smanjila na 2:1 u finalnoj seriji.

- Nemamo mnogo vremena za pripremu naredne utakmice, pokušaćemo da ga iskoristimo da osvežimo ekipu - kaže trener crveno-belih Dejan Radonjić. - Potrebno je da uđemo u meč koncentrisano, sa ciljem da smanjimo broj grešaka i željom da imamo veći kontinuitet dobrih minuta u odnosu na treći meč.

Osim što je u odbrambenoj postavci zanemarila ulogu Amadea dela Valea, Zvezda je defanzivno ispunila većinu preduslova za proslavu titule pred oko hiljadu navijača Budućnosti. Međutim, iz Beograda je ponela i očajnu realizaciju šuteva za tri poena, koja je u prve tri utakmice ispod 20 odsto (15/75), u trećem meču tik iznad tog proseka (6/27).
Ni najbolji u Radonjićevom timu ne mogu da podese trojkaški nišan. Ognjen Dobrić postiže 22,3 poena po meču u finalnoj seriji, uz samo šest ubačaja iz 22 pokušaja van linije 6,75. Dalekometni hici Džordana Lojda (19,3 poena) još ređe pogađaju metu - 2/17, od čega 0/5 u prvoj utakmici u Podgorici.

Iz statističkih parametara trećeg meča iskočila je drastična razlika u slobodnim bacanjima u korist domaćina (34:14), iako su crveno-beli napravili samo četiri faula više od rivala (26:22). Utisak je da su sudije brzo uvodile Zvezdu u bonus ne baš ujednačenim kriterijumom upotrebe pištaljke. Podgoričani su potom umešno koristili uobičajenu odbrambenu agresivnost crveno-belih i u nekim delovima utakmice kampovali na liniji slobodnih bacanja.

- Čeka nas četvrta utakmica, koja će biti zahtevna kao i prethodne tri - kaže trener Budućnosti Dejan Milojević. - Nemamo puno vremena za oporavak, odmor, ni za preveliku analizu. Pokušavamo da u hodu uradimo sve što možemo da budemo što bolji i da vratimo seriju u Beograd.

UPUĆEN PRIGOVOR NA SUĐENjE

FOTO: ABA liga

ZVEZDA je uputila ABA ligi prigovor na suđenje u trećoj finalnoj utakmici protiv Budućnosti, u kojem se apostrofiraju zamerke na odluke slovenačkog sudije Mateja Boltauzera.

Klupskom analizom utvrđeno je da je napravljeno najmanje sedam grešaka na štetu crveno-belih, koje su ih koštale petnaestak primljenih poena. Ostaje da se vidi kako će sudijska komisija ABA lige proceniti Zvezdine zamerke na arbitražu u trećem meču, odnosno da li će Boltauzer ostati van delegiranja do kraja finalne serije.

Poznato je da neće biti deo sudijske trojke u četvrtoj utakmici, u kojoj pravdu dele Saša Pukl, Sašo Petek (Slovenija) i Uroš Nikolić (Srbija).

Pehar i šampionsko prstenje biće i večeras nadohvat Zvezdine ruke, kojoj je u dosadašnjim mečevima u Podgorici nedostajalo samo malo više dohvata da izbegne kockanje u odlučujućoj petoj utakmici u Beogradu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)