"ZRENJANINSKA OLIMPIJSKA OGRLICA”: Uspesi zrenjaninskih sportista na dosadašnjim olimpijadama

B. G.

26. 07. 2024. u 17:26

Tri godine nakon prvog izdanja, uoči otvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara u Parizu, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, promovisana je monografija “Zrenjaninska olimpijska ogrlica 2”, koja je doprinos kulturi sportskog sećanja i na poseban način osvetljava dug i bogat olimpijski pokret. 

ЗРЕЊАНИНСКА ОЛИМПИЈСКА ОГРЛИЦА”: Успеси зрењанинских спортиста на досадашњим олимпијадама

foto: grad Zrenjanin

Knjigu potpisuju sportski novinari, publicisti i hroničari Nikola Božović, Mile Novaković, Budimir Cvijetić, Miodrag Grubački, kao i direktor zrenjaninskog Muzeja Siniša Onjin, recenziju je uradio proslavljeni olimpijac osvajač dve medalje u veslanju,  Milorad Stanulov, a uvodne tekstove napisali su ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 
    Zrenjaninska olimpijska ogrlica pisana je paralelno na srpskom i engleskom jeziku, podeljena na pet većih celina, Olimpijske vrednosti kroz vreme, Osvajači olimpijskih medalja iz Zrenjanina, Olimpijske i druge priče, Svi smo deo olimpijskog pokreta i Zrenjaninci na Jelisejskim poljima, uz niz prigodnih fotografija sportista i sportskih događaja.
    - Još od dr Ferenca Kemenja i njegove značajne uloge u obnavljanju modernih Olimpijskih igara 1896. godine, Zrenjanin baštini olimpijski pokret i ima u njemu specifičnu ulogu, kao sredina sa verovatno najvećim brojem olimpijskih odličja u Evropi shodno broju stanovnika, sportisti su osvojili do sada 24 olimpijske medalje, imali u kontinuitetu predstavnike na svim igrama od 1956. godine, a ukupno je na svim igrama nastupilo 64 sportista, sportskih stručnjaka ili funkcionera - naglasio je jedan od autora Miodrag Grubački.
    Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, ne skrivajući zadovoljstvo i zahvalnost institucijama koje su pomogle izdavanju knjige, naglasio je da Zrenjanin “diše” sa svojim sportistima i da to pokazuje dugi niz godina i decenija. 
    - Od trideset olimpijskih igara, zrenjaninski sportisti su učestvovali na 25, a od Melburna 1956. godine ne postoje ni jedne na kojima ih nije bilo. Ove godine nastupiće u šest sportova, očekujemo od njih i 25, jubilarnu olimpijsku medalju, a što da ne, i koju više - istakao je Salapura, a pored njega i autora knjige, prisutnima su se obratili generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i proslavljeni olimpijac i recenzent knjige Milorad Stanulov.
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)