TEŽAK UDARAC ZA SRPSKE OLIMPIJSKE SNOVE! Otkriveno zašto je glavni favorit za zlatnu medalju odustao od Olimpijskih igara u Parizu

Novosti online

05. 08. 2024. u 17:22

Rvački tim Srbije ostao je bez jednog od najvećih aduta na Olimpijskim igrama, jer je Stevan Mićić, koji se nadmeće u kategoriji do 57 kg, morao da odustane od puta u Pariz, gde je slovio za velikog favorita kao svetski prvak u slobodnom stilu. Njegov trener, Dejan Jovičić, pojasnio je i kako se do ovakvog ishoda došlo

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА СРПСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ СНОВЕ! Откривено зашто је главни фаворит за златну медаљу одустао од Олимпијских игара у Паризу

FOTO: Tanjug/AP

- Došlo je do povrede zadnjih ligamenata na desnom kolenu, pokušali smo u protekle dve nedelje da to saniramo, da ublažimo, međutim uprkos velikoj želji da nastupi, ništa drugo osim operativnog zahvata nije preostalo. On će u nekom narednom periodu morati da se podvrgne operaciji ligamenata desnog kolena. Očekuje se oporavak od šest meseci. Ova povreda je za rvanje slobodnim stilom jako česta i upečatljiva, izjavio je Dejan Jovičić, a prenosi Olimpijski komitet Srbije.

Trener našeg rvača je tome dodao i sledeće:

- Nekoliko nedelja je učestalo išao na preglede, imao je zaista podršku i od Olimpijskog komiteta, od medicinskog tima i Rvačkog saveza naravno, međutim, operacija je neizbežna. Šest meseci oporavka, pa ćemo nakon toga videti za dalje planove - zaključio je Dejan Jovičić.

Dejan Jovičić, trener Stevana Mićića / Foto: Olimpijski komitet Srbije

Ko je Stevan Mićić?

Stevan Mićić je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se već godinama bori pod zastavom Srbije. Ne samo zbog toga što je to zemlja u kojoj su "njegovi koreni", već jer je oseća kao svoju.

On je drugo koleno Mićića rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama u koje je posle Drugog svetskog rata došao njegov deda. Iz mesta Amajlije u Republici Srpskoj stigao je do Čikaga posle ratnog zarobljeništva i mnogih nedaća, pa ne čudi što sin i unuk nose njegovo borbom proslavljeno ime Stevan - u ovom slučaju rvačkom.

- Moj otac je rođen u Sjedinjenim Državama, ali moji deda i baba su imigranti iz Republike Srpske. A moj deda je zapravo bio ratni zarobljenik u Drugom svetskom ratu u Nemačkoj. I tako, kada je došao u SAD, on je pisao za srpske, srpsko-američke novine pod nazivom Srbobran. Te novine i dalje postoje. I tražio je sponzora da dođe i da radi. I tako je došao, kao i njegov brat.

Put je naveo Mićiće nazad u Srbiju, ali samo nakratko.

- I posle nekoliko godina rada u SAD, deda je otišao nazad u Srbiju. Upoznao je moju babu i venčali su se i vratili u SAD. I moja porodica, porodica mog oca je tamo rođena. Tako su došli. Tako da je moj tata zapravo, kao i njegov brat i sestre, učio engleski u školi. Dakle, srpski im je bio prvi jezik. I znate, preselili su se u oblast u Indijani blizu Čikaga. Tamo živi mnogo Srba i dobra je zajednica. To je priča moje porodice.

Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

 

Srbija ga je htela kad Amerikanci nisu verovali u njega, pa sad imamo Stevana Mićića – svetskog šampiona.

Životni, a i sportski trener Mićiću je otac. Sem toga, postali su i biznis partneri zajedničkim otvaranjem kluba Galaksi u Čikagu.

- Veoma smo bliski. On mi je kao najbolji, nešto poput životnog trenera, da tako kažem, jer me trenira od malena. On me najbolje poznaje. On razume rvanje na najvišem nivou i uvek mi daje... Možemo da izvršimo prilagođavanja, promene i da se osećam najbolje. A kada odemo sa treninga, nemamo više pitanja jer smo uradili sve što je trebalo. Tako da sam veoma siguran sa njim. Dajem sve od sebe kada radimo zajedno. I tako mi je pomogao da osvojim zlatnu medalju prošle godine i pomoći će mi da pobedim, ako Bog da, ove godine u Parizu - govorio je pre nesrećne povrede.

I pored tolikog zlata koje je doneo, Stevan ne misli da je omiljeno dete kod kuće - prednost daje sestrama Tatjani i Ivani.

- Možda izgleda kao da privlačim pažnju, ali sam možda najmanje omiljen. Moje sestre, mislim da ih voli čak više od mene. One su mu miljenice, sigurno.

U domu Mićića uglavnom se govori engleski - srpski tek u određenim prilikama.

- Jedino što je zaista drugačije je to što moram da učim da govorim srpski. U Sjedinjenim Državama je malo teže koristiti srpski sve vreme. I moja majka je Amerikanka, zbog čega nisam učio jezik kad sam bio beba. Ali slušali smo ga od babe i dede, rođaka, stričeva, svih... Ali čak i oni koriste engleski uglavnom. Mnogi Srbi to rade. Ali za mene je važno da ostanem dosledan svojoj kulturi, to je najvažnije - preneo je "Sportski žurnal" nedavne Mićićeve reči.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO:  BEOGRAD NA NOGAMA: Ovako se na ulicama slavilo olimpijsko zlato Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)