KAKAV KRAJ OLIMPIJADE! Neverovatan trijumf za istoriju, Amerikanke jedva sprečile senzaciju i rastužile više od milijardu ljudi

Novosti online

11. 08. 2024. u 17:22

Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, prozvana od nekih novinara i "kaznenom ekspedicijom" zbog toga što već decenijama nema milosti prema suparnicama, na jedvite jade je osvojila olimpijsko zlato u Parizu - pobedivši Francusku sa 67:66. Time je postala prva koja je u ekipnim sportovima čak osam puta u nizu postala olimpijski šampion, a zlatom je omogućila olimpijcima SAD da u poslednjoj disciplini preteknu Kinu i zauzmu prvo mesto na tabeli osvajača medalja u francuskoj prestonici.

КАКАВ КРАЈ ОЛИМПИЈАДЕ! Невероватан тријумф за историју, Американке једва спречиле сензацију и растужиле више од милијарду људи

FOTO: Tanjug/AP

Sa skoro 20 poena razlike Amerikanke su dobile mečeve u prvoj fazi, pa su Nigeriju pobedile sa 88:74 a Australiju u polufinalu sa 75:64. Imajući u vidu da je Francuska doživela jedan poraz u grupi, da je potom eliminisala Nemačku (84:71), a tek posle produžetka Belgiju (81:75), činilo se da nema baš mnogo dileme da li će ženska reprezentacija SAD u košarci osvojiti osmo olimpijsko zlato u nizu, a 10. na poslednjih 11 olimpijada.

Prosto, "ženska košarkaška reprezentacija SAD = pobeda", to je važilo kao nepobitno već dugo, dugo vremena, ali...

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Francuska je najpre zaigrala odbranu kao u transu.

Detalj sa olimpijskog finala u ženskoj košarci, između SAD i Francuske / FOTO: Tanjug/AP

Na poluvremenu - pomalo nestvaran rezultat, 25:25. Vodile su Francuskinje i sa +10 u drugoj deonici, teškom mukom preokretale njihove suparnice, a u finišu je opet čas domaća selekcija imala malu prednost, čas ogromni favoriti.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Šta god da su Adža Vilson, Briana Stjuart i ostale američke igračice radile, Gebi Vilijams, Valerijan Ajaji, Marin Fatu i njihove sunarodnice su pronalazile odgovor. 

Sve dok Vilsonova na 3:11 do kraja nije donela +3 ekipi SAD.

Tada su francuske igračice ušle u seriju grešaka, promašaja i izgubljenih lopti, pa se činilo da odjednom Amerikanke imaj apsolutno sve konce u svojim rukama. No, kada je Vilijamsova dalekometnom dvojom smanjila francuski zaostatak an 59:60 uz 93 sekunde do kraja, "proključao" je Bersi, u kome su košarkaški reprezentativci Francuske bodrili svoje zemljakinje podjednako bučno kao i ostali.

Ipak, na naredni američki koš, Kuperove za +3, Vilijamsova nije odgovorila, nije ni dobacila do koša, pa je i tada delovalo kao da je sve gotovo. Međutim, Amerikanke (Adža Vilison) su napravile grešku u koracima, te je domaća ekipa dobila novu priliku da izjednači.

No, iskusna Briana Stjuart je blokirala dalekometni šut Marin Fatu, pa je Vilsonova s linije penala na 17,4 sekunde odvela selekciju SAD na +4, a od toga više nije bilo spasa za francusku ekipu iako je umalo napravila čudo.

Naime, Kelsi Plam je savršenim izvođenjem bacanja (6/6 na meču) odbila prve nalete suparnica, a onda i Kalea Koper (takođe 6/6), pa su Francuskinje krenule, bez tajmauta, da za manje od tri sekunde daju trojku.

Izvele su dva brza dodavanja, Gabi Vilijams uhvatila loptu i šutnula s distance - i dala koš, ali je nagazila liniju koja razdvaja pogotke na one od dva i one od tri poena, te nije postigla trojku, otuda i konačan rezultat - 67:66. Istorijski za Amerikanke, jer su osmi put zaredom olimpijski šampionke.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Iza kulisa - detalj iz svlačionice košarkaša Srbije posle osvajanja bronze na Olimkpijskim igrama u Parizu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)