PREMINULA LEGENDA CRVENE ZVEZDE: NJegovi podvizi su inspirisali kultni film

Novosti online

20. 09. 2021. u 21:58

PROF. dr Dragoljub Kavran, višegodišnji predsednik VK Crvena zvezda. Bio je vrhunski sportista i veslač. U Zvezdu je došao 1949. gdine, a od 2000. godine bio je i predsednik kluba.

ПРЕМИНУЛА ЛЕГЕНДА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Његови подвизи су инспирисали култни филм

FOTO: Veslački klub Crvena zvezda

Klub se od njega oprostio saopštenjem, a mi ga u nastavku prenosimo u celosti. 

- Obaveštavamo vas da se Prof. dr Dragoljub Kavran, višegodišnji predsednik VK Crvena zvezda, upokojio u Gospodu, u nedelju, 19. septembra 2021. godine.

Detalje oko datuma i mesta sahrane, objavićemo naknadno.

Prof Kavran bio je dugogodišnji redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Kao doktor pravnih nauka predavao je i na fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Banja Luci, Zagrebu i Ljubljani, na Univerzitetima Zapadni Mičigen, Mičigen, Kolumbija, Misuri, Fordam, Arizona, Severni Teksas, Nebraska-Omaha u Americi, na Univerzitetu Karlton u Kanadi, Univerzitetu u Milanu, Mančesteru, Lisabonu, Stokholmu…

Učestvovao je na više od 100 naučnih konferencija i simpozijuma u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Azije i Afrike. Bio je glavni urednik i član uredničkih odbora nekoliko stručnih časopisa. Objavio je mnoštvo knjiga, udžbenika i monografija i oko 260 studija, članaka i saopštenja u časopisima i naučnim publikacijama u zemlji i inostranstvu.

Bio je potpredsednik Kadrovskog komiteta Svetske asocijacije za upravne nauke, član Društva za javnu upravu SAD, Američke akademije za menadžment i Akademije za menadžment Velike Britanije, Predsednik Saveza stručnih kadrova Jugoslavije, Predsednik Savezne komisije za reorganizaciju uprave i direktor Zavoda za visoko obrazovanje, Potpredsednik Saveznog saveta guvernera. Kao monarhista i lični prijatelj kraljevske porodice Karađorđević, bio je višegodišnji član Krunskog saveta.

Godinama je radio kao ekspert Ujedinjenih nacija u Njujorku, a kao vođa projekta, radio je na reorganizaciji državne uprave u Bahreinu, Indoneziji, Jemenu, Kataru, Kini, Mongoliji, UAE, Zimbabveu, i sarađivao na razvoju i primeni reorganizacije uprave u više od 40 zemalja.

Bio je vrhunski sportista i veslač. U Zvezdu je došao 1949. gdine, bio je član prve postave četverca „Mačora“, ekipe po kojoj je snimljen film „Bal na vodi“.

To je karijera Profesora Kavrana, impresivna i bogata. Takvih je malo i u svetskim okvirima.

Svo to ogromno znanje i iskustvo prof Kavran, kao predsednik kluba od 2000, uložio je u VK Crvena zvezda – Beograd

Radili smo uvek predano pod njegovim budnim okom, a profesor Kavran nam je objašnjavao duboki značaj sporta, olimpizma i života.

Njegove reči, uvidi, iskustvo i beskrajno strpljenje bili su dragocena podrška u teškim i u dobrim vremenima. U teškim, da lakše prebrodimo i izvučemo pouku, u dobrim da se ne pogordimo i izvučemo pouku!

Od Kluba i svakog u Klubu ponaosob nikada nije odustao, tražeći u svakome dobro i tražeći da svako bude dobar i bolji i najbolji. Na jedan poziv, dok bi veliki poslovi čekali, stvorio bi se u Klubu, da pomogne, da da pravni savet, da posavetuje, da prisustvuje teškim sastancima, da svojim autoritetom stane iza Kluba.

Sada se opraštamo sa našim dragim predsednikom. Nećemo reći da je to gubitak, jer ništa u vezi sa prof. Kavranom nije gubitak. On je ostavio veliki trag svojim radom u Klubu i veliki trag u svakom od nas sa kojim je radio, i u budućim generacijama koje ćemo mi podučiti na postulatu: Nemo fit casu bonus: discenda est virtus. – Niko ne postaje dobar slučajno: vrlinu treba učiti, saopšteno je iz Veslačkog kluba Crvena zvezda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)