NAJBOLJI VATERPOLISTA SVETA FILIP FILIPOVIĆ ZA "NOVOSTI": "Vredelo je svako odricanje"

Slobodan Krstović

19. 12. 2021. u 10:01

FILIP Filipović je još jednom učinio Srbiju ponosnom. Levoruki maestro je na kraju reprezentativne karijere dobio još jedno veliko priznanje: sinoć je na Gala večeri Svetske plivačke federacije u Abu Dabiju treći put proglašen za najboljeg igrača na planeti. Pre toga laureat je bio 2011. i 2014. Ali, poslednje priznanje je doživeo veoma emotivno.

НАЈБОЉИ ВАТЕРПОЛИСТА СВЕТА ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Вредело је свако одрицање

FOTO: AP

- Smatram s obzirom na kraj reprezentativne karijere da bi to bilo to što se tiče nagrada od strane FINA i kao što sam rekao mogu samo da budem zahvalan Bogu što sam se rodio u generaciji ovih momaka i što zaista treba da im budem zahvalan do kraja života - naglašava u telefonskom razgovoru za "Novosti" Filip Filipović.

Nekadašnji kapiten "delfina", koji se od reprezentacije oprostio posle OI u Tokiju, smatra da ova nagrada, kao i prethodna priznanja, pripadaju ekipi.

- Ja sam samo jedan koga je ekipa u jednom trenutku izdvojila i eto došao sam do izražaja. Ali to je samo plod timskog duha i zalaganja i odricanja i svega onoga što smo prošli da bi se na kraju ovako završila godina. Na bolji način nisam mogao da zamislim kraj reprezentativne karijere i zato imam potrebu da zahvalim pre svega njima i treneru Dejanu Saviću i svim ljudima koji su bili tu svih ovih godina - ističe Filipović, koji je u Tokiju bio MVP olimpijskog turnira.

Na opasku da se nekako očekuje da on bude nagrađen Filip uzvraća:

- Iskreno, jesam jedan od predvodnika ove generacije i to svi znamo. Samo, da nije bilo ovih momaka, od najmlađeg do najstarijeg, sigurno da ništa od ovih priznanja ne bih ni dobio, a ne bismo ni osvajali trofeje. S obzirom na timsku igru koju vaterpolo predstavlja ne mogu da se ne osvrnem na saigrače, kojima najveći deo ovog priznanja pripada.

Naša selekcija, koja je u Tokiju drugi put zaredom osvojila OI, skup je lidera koji su se stavili u službu ekipe. A to nije nimalo lako.

- To je jako teško u bilo kom sportu, ali kada odrastate zajedno, kada kroz detinjstvo delite i loše i dobre stvari, kada živite u dosta da kažem u surovim okolnostima, onda znate da cenite neke stvari i lična sujeta ne dolazi na videlo. Jednostavno, mi smo od najmlađih generacija do seniorske selekcije odrasli zajedno i vukli jedne druge i na kraju se ispostavilo da je ovo prava simbioza, šest, sedam, deset različitih igrača, ponajviše asova. Da je teško, teško je verovatno. Da nije bilo Dejana Savića i ostalih trenera teško da bismo mi mogli da funkcionišemo ovako i osvojimo sve što se može. U tome je njihov kvalitet i veći, ne samo kao trenera, već kao pedagoga i vrsnih stručnjaka - objašnjava Filipović.

Kada običan čovek pogleda šta je sve u karijeri osvojio Filipović, od trofeja do priznanja, izgubi se. Malo ko može da se pohvali takvom ličnom kartom...

- Veoma sam mlad zaigrao za mlađe selekcije, posle i u A reprezentaciji. Dugo je trajalo. Mogu samo da kažem da sam ponosan i ne bih komentarisao šta, koliko. Svestan sam koliko je tu medalja i priznanja iza mene, ali jedino mogu da kažem da je vredelo svakog treninga, svakog odricanja i žrtvovanja mnogih stvari koje sam stavljao pred sebe i za vaterpolo i za ekipe. Ovako se vratilo, ne žalim ni za jednom stvari koju sam uradio što se tiče sporta, jer kao što ste videli vratilo se na najbolji mogući način - ističe Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...