CRNI DAN ZA ATLETIKU: Umro veliki olimpijski šampion, pobednik najneverovatnijeg finala svih vremena

D. N.

04. 01. 2022. u 15:42

ATLETIKA danas tuguje. Sa pravom.

ЦРНИ ДАН ЗА АТЛЕТИКУ: Умро велики олимпијски шампион, победник најневероватнијег финала свих времена

Foto: Printskrin

Preminuo je jedan od najboljih atletičara svih vremena, čuveni reprezentativac Sovjetskog Saveza Viktor Sanajev, koji je svet napustio u 76. godini a ostaće upamćen kao trostruki olimpijski šampion u troskoku i pobednik najneverovatnijeg finala u "kraljici sportova".


Sanajev, rođen u Gruziji, isprva se takmičio u skoku u vis, ali je potom triput osvajao olimpijsko zlato u troskoku, što ni pre, ni posle njega niko nije uspeo. Ali, njegovo prvo penjanje na najviši stepenik olimpijskog podijuma, u Meksiku 1968, ostaće upamćeno za sva vremena.


Kada su atletičari doputovali na te Igre, u troskoku je na snazi već punih osam godina i dva meseca bio najbolji rezultat svih vremena, 17,03 metra, koliko je Poljak Jozef Šmit ostvario u domovini.


Ali, onda je ova sportska priča krenula neverovatnim tokom. Najpre je Italijan Đuzepe Đentile u kvalifikacijama u Meksiko Sitiju skočio 17,1 metar i postao novi svetski rekorder, da bi u prvoj seriji finala nadmašio taj rezultat - 17,22. 


Sanajev ga je u trećoj seriji prestigao trokoskom koji je za centimetar bio bolji, a onda je u petoj seriji obojicu nadmašio Brazilac Nelson Prudensio, koji je "doleteo" posle 17,27 metara.


Dramatično finale, verovatno najspektakularnije u istoriji atletike na modernim Olimpijskim igrama, okončano je pobedom Viktora Sanajeva koji je u poslednjoj, šestoj seriji, ostvario rezultat od 17,39, a tim petim svetskim rekordom u Meksiko Sitiju, a četvrtim u samom finalu, prvi put postao olimpijski šampion.

On je tokom karijere još jednom oborio svetski rekord, skočivši 17,44 metara u Sukhumiju 1972, čime je nadmašio godinu dana star rezultat Pedra Pereza iz Kube (17,40).

Čuveni sovjetski atletičar je bogatu karijeru završio i uz zlatne medalje sa Igara u Minhenu 1972. i Montrealu 1976, kao i uz dve pobede na prvenstvima Evrope, 1969. u Atini i 1974. u Rimu.


Kako prenose ruski mediji, preminuo je od posledica infarkta u Sidneju, gde će i biti sahranjen u sredu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

OSVOJIO JE ONO ŠTO JE NAJVIŠE ŽELEO: Federer u Šangaju, da li će gledati Novakov meč? (VIDEO)