RUSIJA ĆE UZ POMOĆ KINE I INDIJE OSTVARITI CILJ: Zamenik Sergeja Lavrova vidi BRIKS kao ključ u svemu

Novosti online

19. 07. 2022. u 14:11

ZAMENIK ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je da će se država boriti protiv pokušaja da je izoluju u međunarodnom sportu, a ključnu ulogu u tome, prema njegovim rečima, imaće zemlje BRIKSA.

РУСИЈА ЋЕ УЗ ПОМОЋ КИНЕ И ИНДИЈЕ ОСТВАРИТИ ЦИЉ: Заменик Сергеја Лаврова види БРИКС као кључ у свему

Foto: AP Photo/Richard Drew

Rusija će aktivnije sarađivati sa partnerima kao što su Kina i Indija na razvoju sportskih takmičenja suočena sa pokušajima Zapada da je izoluje.


- Mi uzimamo u obzir te pokušaje izolacije Rusije, uključujući i Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Za nas je ovo negativna realnost i nastavićemo da se borimo protiv toga i vredno radimo na tome - izjavio je Veršinjin.


On je naveo da će Rusija uticaj pokušati da ostvari putem organizacija kao što su BRIKS (skraćenica za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i JAR, kao pet najbrže rastućih ekonomija u razvoju), ZND (Zajednica nezavisnih država), ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju).

- Želimo da iskoristimo i sportski potencijal udruženja kao što su BRIKS, ZND i ŠOS. Većina svetske populacije živi u ovim zemljama, koje su sve vidljivije na međunarodnom nivou. Ministarstvo sporta Ruske Federacije, sa kojim blisko koordiniramo našu interakciju, aktivno radi sa ovim krugom zemalja - rekao je diplomata.

Ruskim sportistima je zabranjeno da se takmiče na globalnim događajima u raznim sportovima nakon preporuke MOK-a objavljene krajem februara.

- Svi moramo da shvatimo da je sport na visokom nivou danas izuzetno politizovan. Sport treba da bude van politike - rekao je Veršinjin novinarima u UN ove nedelje, a preneo je TASS.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je na sličan način govorio o mogućnostima za pojačanu saradnju sa zemljama BRIKS-a kao način da Rusija uravnoteži sadašnje sankcije.

U bilateralnom smislu, Maticin je iskoristio posetu Indiji prošlog meseca da unapredi veze, čak je ponudio pomoć Indiji u slučaju da ta zemlja uspešno konkuriše za budućeg domaćina Olimpijskih igara.

BONUS VIDEO: Novak se obratio mladim teniserima

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA: Gledao je Đokovića, nije uspeo da se sakrije, evo o kome se radi (FOTO)