MEMORADNDUM O SARADNJI: OKS i Ministarstvo prosvete kreću sa novim projektom

N. I.

12. 09. 2023. u 19:01

ČELNICI Olimpijskog komiteta Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem ugostili su danas u Olimpijskoj kući najvišu delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović. Na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 8. juna 2022. godine između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Olimpijskog komiteta Srbije, sačinjen je predlog pilot projekta iz oblasti Olimpijskog obrazovanja "Poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost" koji će se realizovati u školskoj 2023/2024. godini u 51 osnovnoj školi u Srbiji.

МЕМОРАДНДУМ О САРАДЊИ: ОКС и Министарство просвете крећу са новим пројектом

OKS

Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa potpredsednicima Žarkom Zečevićem, Milicom Đuričić, Marijom Desivojević Cvetković i generalnim sekretarom Đorđem Višackim, dočekali su delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić-Dejanović, a u kojoj su bili i pomoćnik ministra za predškolsko i  osnovno obrazovanje i vaspitanje dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević, posebni savetnik i šef kabineta Đorđe Đoković i posebni savetnik Miodrag Milovanović.

Božidar Maljković otvorio je sastanak i pozdravio je sve učesnike uz zahvalnost Ministarstvu sporta, nauke i tehnološkog razvoja što je prepoznalo značaj projekta iz oblasti Olimpijskog obrazovanja i što će zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije promovisati i širiti olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti. Predsednik Maljković izrazio je uverenje da će saradnja ove dve institucije u narednom periodu biti na najvišem mogućem nivou, a tom prilikom je izjavio:
- Deca slušaju sve ako im se priđe sa prave strane, ako ih na to podstiču naši sportisti, što smo i predvideli u ovoj akciji. Prošle godine, Olimpijski komitet Srbije je potpisao Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa Brankom Ružićem, i drago mi je što Slavica Đukić-Dejanović nastavlja sa nama tu akciju. Sad ćemo da dinamiziramo, da pojačamo tempo rada, da našu decu, ali i nastavnike, obrazujemo u ovoj oblasti. Napravili smo pilot projekat koji će se realizovati u osnovnim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a kasnije i u drugim gradovima Srbije, i u srednjim školama ako ovde položimo ispit svi zajedno.
Ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić-Dejanović zahvalila se na gostoprimstvu i naglasila:
- Mislim da će pre svega deca učenici, a i roditelji i prosvetni radnici, doživeti spremnost Olimpijskog komiteta da radi na olimpijskom obrazovanju u praksi, u našim školama. Najbitnije teme Olimpijskog obrazovanja su radost igre, fer-plej, poštovanje drugog i sopstvene ličnosti, težnja ka pobedi, ali i pobedi koja je najčešće kolektivna, drugarska, kao i rad na usaglašavanju umnih i psiholoških usklađenosti. Prema tome, to su teme koje će, kad uđu u školu, i posebno kad uđu u dušu dece, biti vrlo dobri pokretači svega što je dobro u detetu tokom njegovog obrazovanja i vaspitanja. Koristim ovu priliku da zahvalim što su ideje Olimpijskog komiteta u ovom momentu ne samo dobrodošle, nego što smo spremni zajednički da postanu realnost u školskom životu, za početak u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a onda i kao model širom Srbije.
Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije predstavila je ministarki Đukić-Dejanović i njenim saradnicima planirane aktivnosti u oblasti Olimpijskog obrazovanja, uz istovremeno zajedničko definisanje narednih koraka na promociji olimpijskih vrednosti. Učesnici sastanka konstatovali su da je neophodno da u narednom periodu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Olimpijski komitet Srbije nastave da posvećeno rade na ujedinjenju sporta, kulture i obrazovanja.
Program "Olimpijsko obrazovanje" će se realizovati počev od školske 2023/2024. godine kroz pilot projekat u kome će učešće uzeti preko 1200 dece iz 51 osnovne škole u Srbiji. Pilot projekat je namenjen učenicima 4. i 5. razreda osnovne škole, a planirano je da se sprovede do kraja ove godine. Glavni cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala - izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na životnim vrednostima, poput izuzetnosti, poštovanja i prijateljstva. Nastava će se odvijati uz pomoć priručnika, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej, mobilna aplikacija "TreninGO" Olimpijskog komiteta Srbije, kao i specijalno kreirani digitalni edukativni posteri. Rezultati pilot projekta biće od izuzetnog značaja za dalju implementaciju programa Olimpijskog obrazovanja za sve učenike osnovnih škola.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 14:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S