VREMEPLOV - TITULA POSLE DEVET GODINA: Odbojkašice Crvene zvezde 17. aprila 2002. skinule sa trona užičko Jedinstvo

S. Krstović

07. 12. 2023. u 10:57

KRAJEM 90-ih godina prošlog veka i početkom 2000-ih odbojkašice Crvene zvezde i Jedinstva vodile su spektakularne bitke. Užičanke su posle raspada SFRJ skinule sa trona crveno-bele i bile neprikosnovene od 1994. do 2002. godina, kada ih je ekipa iz Ljutice Bogdana 1 pod komandom Zorana Terzića iznenadila u finalnoj seriji plej-ofa.

ВРЕМЕПЛОВ - ТИТУЛА ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА: Одбојкашице Црвене звезде 17. априла 2002. скинуле са трона ужичко Јединство

foto n. skenedrija

Posebno će se pamtiti četvrta finalna utakmica, 17. aprila u Beogradu. Tog dana se tražila karta više, u "Šumicama" nije mogla ni igla da padne, atmosfera na tribinama je bila kao na večitom fudbalskom derbiju. Crveno-bele su u meču pobedile sa 3:1 (25:23, 23:25, 26:24, 25:22) i posle devet godina vratile krunu na Marakanu. A nisu bile favoritkinje, jer su Užičanke te godine blistale u Evropi, igrale su finale Lige najboljih klubova i donele SR Jugoslaviji mesto u Ligi šampiona.

Finalnu seriju bolje su otvorile pulenke Darka Zakoča, u svom Užicu slavili sa 3:0 i najavile pohod ka devetoj uzastopnoj tituli. Međutim, crveno-bele su ih u naredna tri meča nadigrale i postale šampionke države.

Četvrta utakmica je od prvog servisa bila dramatična. U prvom setu ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi crveno-bele uprkos svojoj mladosti završnicu odigrale bez greške i povele sa 1:0.

U drugom setu Beograđanke su se razigrale, bile su sjajne su u svim elementima igre, dominirale do 23:19. Tada na servis dolazi Aleksandra Milosavljević i Užičanke prave seriju 6:0 za 1:1.

Žestoka borba viđena je u trećem setu. Ekipe su bile egal sve do samog finiša seta, kada Lana Tomić i Maja Simanić osvajaju ključne poene za Zvezdu i za vođstvo od 2:1.

Igračicama Jedinstva nije padalo na pamet da se tek tako odreknu trofeja. Krenule su žestoko, vodile sa 10:6, 16:15, kada su domaće odbojkašice zahvaljujući Anji Spasojević uspele da preokrenu na 24:21. Užičanke su uspele da spasu prvu meč loptu, ali ne i drugu koju je Dragana Ilić pretvorila u veliko slavlje.

- Hvala predivnoj publici što nam je pomogla da napravimo veliko iznenađenje i osvojimo titulu. Najzad smo pokazale da naša mladost poseduje kvalitet - rekla je posle meča kapiten Zvezde Maja Simanić.

Strateg Zoran Terzić je podvukao:

- Dugo smo čekali i dugo želeli ovaj trenutak. Čitavo finale smo odigrali u jednom dahu, uz samo jedan poraz. Nadigrali smo u polufinalu Radnički i u finalu Jedinstvo, koji nisu izdržali breme favorita. Imali smo i fenomenalnu podršku sa tribina. Prvi put od kada sam u Zvezdi tražila se karta više.

Kapiten Jedinstva Vesna Čitaković je uz konstataciju da su dostojanstveno izgubile naglasila:

- Posebno mi je žao zbog ovog poraza, jer smo se tri meseca pripremale za Ligu najboljih klubova, obezbedile prvaku Jugoslavije direktan plasman u Ligi šampiona i sada nećemo to moći mi da iskoristimo, već Zvezda.

Strateg Užičanki Darko Zakoč podvukao je da ih nije opomenula pobeda Zvezde nad Radničkim u polufinalu plej-ofa:

- Mi smo samo u prvom meču bili na visini zadatka. Drugom susretu pristupili smo olako i to nam se najviše osvetilo u trećem koji smo izgubili na našem terenu, što nam se retko dešava. Eto, ove sezone smo osvojili tri druga mesta, valjda će nam to biti dobar nauk.

CRVENA ZVEZDA - JEDINSTVO 3:1

HALA: "Šumice". Gledalaca: 2.500. Sudije: V. Ćuk (Beograd) i Vilimanović (Kraljevo).

CRVENA ZVEZDA: Erić, Đerisilo, Mratinković, Mijatović, Lakušić, Ilić, Krdžić, Boričić, Simanić, Tomić, Spasojević, Vujeović.

JEDINSTVO UŽICE: Starović, Majstorović, Kostić, Antonijević, Krsmanović, Milosavljević, Marjanović, Čitaković, Ostojić, Avramović.

Setovi: 25:23, 23:25, 26:24, 25:22.

FINALE PLEJ-OFA

Prva utakmica, 5.april 2002: Jedinstvo - C. zvezda 3:0

Druga utakmice, 9. april 2002: C. zvezda - Jedinstvo 3:0

Treća utakmica, 13. april 2002: Jedinstvo - C. zvezda 1:3

Četvrta utakmica, 17. april 2002: C.zvezda - Jedinstvo 3:1

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku