PORUKA MLADIMA DA SE BAVE SPORTOM : Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada čuva bogatu baštinu

S.B.

25. 12. 2023. u 11:56

NEGOVANjE sportske baštine i obeležavanje jubileja najznačnijih uspeha, nije samo potsećanje na bogatu tradiciju, nego i dodatni motiv i poruka mladim sportistima da se uz dobar rad mogu postizati vrhunski rezultati.

ПОРУКА МЛАДИМА ДА СЕ БАВЕ СПОРТОМ : Асоцијација спортских легенди и ветерана Новог Сада чува богату баштину

S.B.

To potvrđuje Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada, koja manifestacijom „U slavu sporta“ sumira rezultate u godini na izmaku dodeljujući jubilarne nagrade i primajući pod svoje okrilje počasne članove .

Tako su novosadske sportske legende u amfiteatru „Spens-a“ , uz podršku počasnog člana asocijacije, Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i potpredsednika Žarka Zečevića, uručili platinastu plaketu Slavku Obadovu, legendarnom džudisti , za 50 godina od osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u sambou 1973. godine. Zlatne plakete za 40 godina od ostvarenih rezultata pripale su Jasmini Perazić, za bronzu u košarci na OI u Moskvi 1980, Oliveri Smiljanić, za bronzu u streljaštvu na EP 1983, i Džudo klubu Partizan HINS, za titulu šampiona Jugoslavije i pobednika Kupa 1983. godine.

Specijalne plakete dodeljene su reprezentaciji Srbije u „basketu 3h3“, Rukometnom klubu Vojvodina, atletičarki Ivani Španović i njenom treneru Goranu Obradoviću.

Naša asocijacija tokom godine ima niz aktivnosti i redovno prati rezultate sportista. Ova godina je bila veoma uspešna za novosadski sport, jer smo dobili dva svetska prvaka, Ivanu Španović i basketaše „tri na tri“, tako da sada Novi Sad ima 65 svetskih prvaka. Kada se tome dodaju i uspesi naših sportista iz cele Srbije, šaljemo jasnu poruku mladima da se u našoj maloj zemlji, uz dobar radu mogu postizati vrhunski rezultati – kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Asocijacije sportskih legendi i veterana Novog Sada.

Čelnik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković je u prvi plan istakao značaj manifestacije koja populariše sport, s obzirom na činjenicu, kako je naglasio, da je kod nas loše zdvastveno stanje nacije, upravo zbog sve manjeg bavljenja sportom.

Deca nam sede, a mi negujemo tradiciju olimpizma 113 godina i sport radi zdravlja naroda, pa bi te stvari svakako trebalo rešavati sistemski. Uspesi Novaka Đokovića, Ivane Španović... nisu realno stanje sporta u našoj zemlji.Zato sistem može da doprinese da mladi krenu u sport. U Tokiju smo osvojili devet medalja, a u Parizu, za koji pripreme teku po planu, imamo šansu da napravimo nešto spektakularno. Ne bavim se prognozom, ali uz Novaka, Ivanu i njenog trenera Gorana, mogli bismo čak da osvojimo više od devet medalja. Tu su i mlade nade, Adriana Vilagoš i Angelina Topić... – kaže Maljković.

ZA počasne članove Asocijacije imenovani su profesor dr Dejan Madić, rektor Novosadskog univerziteta i akademik, profesor dr Izet Rađo, predsednik Olimpijskog komiteta BiH.

Madić je kao sportista gimnastičkog kluba Vojvodina bio šampion države, reprezentativac Jugoslavije, osvajač medalja na Balkanijadama, uspešan kao sportski pedagog i trofejni trener, a sada je redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Akademik Rađo, redovni je profesor Fakulteta sporta Univerziteta u Sarajevu, sa bogatom karijerom vrhunskog sportiste, nosilac crnog pojasa „šesti dan“ u džudou, trostruki šampion Jugoslavije, vicešampion Evrope sa svojim klubom Železničar...-rekao je Pejčić.


 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)

NE ŽELI DA BUDE KAO ĐOKOVIĆ, VEĆ... Nova teniska nada ima jasnu viziju