SRBIJA I IRAN IGRAJU FUDBALSKU UTAKMICU? Ministri Gajić i Hašemi potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti sporta

Александар Илић
Aleksandar Ilić

12. 01. 2024. u 11:17

U cilju međusobnog razumevanja i saradnje u sportu, produbljujući pozitivnim činiocima tradicionalno prijateljstvo između naroda Republike Srbije i Islamske Republike Iran, ministri nadležnih sportskih ministarstava obe zemlje potpisali su memorandum o razumevanju. Dokument ima za cilj da promoviše bilateralnu razmenu i saradnju u oblasti sporta i pozdravlja deljenje i razmenu znanja.

СРБИЈА И ИРАН ИГРАЈУ ФУДБАЛСКУ УТАКМИЦУ? Министри Гајић и Хашеми потписали Меморандум о разумевању у области спорта

FOTO: Ministarstvo sporta (Neda Miletić)

U Palati Srbija ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić na bilateralnom sastanku ugostio je kolegu iz Islamske Republike Iran Kiomarsa Hašemija koji se nalazi u trodnevnoj poseti glavnom gradu naše zemlje.

Nakon veoma prijateljskog i konstruktivnog razgovora donesen je niz zaključaka i dogovora vezano za saradnju u oblasti sporta ove dve zemlje koji će u što kraćem roku krenuti u realizaciju. Nakon sastanka potpisan je Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

FOTO: Ministarstvo sporta (Neda Miletić)

Strane smatraju da će zaključivanje ovog Memoranduma o razumevanju doprineti unapređenju odnosa saradnje, međusobnog razumevanja i prijateljstva među sportistima i narodima dve zemlje.

Memorandum ima za cilj da podrži inicijative i projekte dveju strana u oblasti razvoja zajednice kroz različite sportske terene, projekte društvene odgovornosti u sportu, razvoj kriterijuma, metodologije rada i mogućnosti da se postignu standardi i vrednosti inkluzivnog, međugeneracijskog društva.

FOTO: Ministarstvo sporta (Neda Miletić)

- Svako ljudsko biće u sebi nosi potencijal da da pozitivan doprinos društvu. Organizovanje događaja 'na terenu' među ljudima, među sportistima, trenerima, sportskim radnicima, zahteva mnogo koordinacije, učenja, međusobnog razumevanja i izlaganja novim sadržajima. Srbija je zemlja sporta i naš primer i uspeh mogu podstaći prijatelje iz Irana da zauzmu sličan pristup, ali i obrnuto. Iran ima veoma bogatu sportsku istoriju, svetska su velesila u rvanju, što je njihov nacionalni sport "broj 1". Dogovorena je razmena programa, iskustava, veština, tehnika, informacija i znanja po pitanju obuka i takmičenje sportista i atletskih timova, obuka i tehnička pomoć za trenere, programi razmene i posete sportskih lidera, sportskih administratora, profesionalaca, tehničara i osoblja za podršku u sportu – rekao je nakon ceremonije potpisivanja, ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić.

FOTO: Ministarstvo sporta (Neda Miletić)

Minstar sporta i omladine Islamske Republike Iran Kiomars Hašemija istakao je da će Memorandum o razumevanju poslužiti kao osnova za proširenje raznovrsne razmene i odnosa između dve zemlje. Iranski ministar je rekao da se nada da će sporazum unaprediti učenje o raznim sportskim oblastima Srbije i unaprediti razmenu i da je važno proširiti bilateralne odnose nadogradnjom na istoriju prijateljskih veza između dve zemlje, a sport predstavlja teren za proširenje buduće saradnje.

- Najpopularniji sport u Iranu sada je fudbal. Želja nam je da se čim se za to ukažu mogućnosti, a u skladu sa kalendarom FIFA, da se održi prijateljska fudbalska utakmica između Srbije i Irana – zaključio je ministar Hašemi.

FOTO: Ministarstvo sporta (Neda Miletić)

Bilateralnom sastanku prisustvovali su i državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević i Uroš Pribićević, pomoćnik ministra Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije kao i ambasador I. R. Iran u Srbiji Nj.e. Rašid Hasan Pur Baei.

BONUS VIDEO: Ivana Vuleta nakon svetskog zlata

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S