VREMEPLOV ĐOKOVIĆU KRUNA, "DELFINIMA" ZLATO, "ORLOVIMA" SREBRO: Nedelja, 29. januara 2012. biće upamćena kao najuzbudljivija u našoj istoriji

S. Krstović

25. 01. 2024. u 10:57

SRBIJA će dugo da pamti nedelju, 29. januar 2012. godine. Da smo zemlja šampiona dokazali su naši sportski junaci: Novak Đoković je osvojio treći put u karijeri Australijan open, vaterpolisti su u Ajndhovenu peti put postali prvaci Evrope, dok su rukometaši u Beogradu slavili srebro na šampionatu Starog kontinenta.

ВРЕМЕПЛОВ ЂОКОВИЋУ КРУНА, ДЕЛФИНИМА ЗЛАТО, ОРЛОВИМА СРЕБРО: Недеља, 29. јануара 2012.  биће упамћена као најузбудљивија у нашој историји

foto tanjug/ap

Prvi nas je obradovao Đoković. "Čovek od čelika sa pobedničkim srcem, genijalnim umom i neponovljivim talentom ponovo je zlatnim slovima isklesao svoje ime u istoriji belog sporta", pisale su tada "Novosti". Novak je u epskom finalu, najdužem otkako se meri statistika na ATP turu, savladao velikog rivala Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5 i to posle pet sati i 53 minuta spartanske borbe na "Rod Lejver areni" (prethodni rekord držali su Vilander i Lendl 1988. na Ju-Es openu, 4:54.00).

Đoković je tada naneo sedmi uzastopni poraz Majorčaninu, treći zaredom u grend slem finalima, jer ga je pre Melburna nadigrao na Vimbldonu i Ju-Es-openu. Inače, toliko su obojica bili isrcpljeni da su jedva stajali na nogama tokom ceremonije dodele pehara. Klecala su im kolena, hvatali ih grčevi, da bi Rafa u jednom trenutku seo na mrežu. Tada su se organizatori dosetili i umornim asovima doneli stolice, kako bi mogli da isprate svečanost do kraja.

- Rafa, ti si jedan od najboljih igrača svih vremena na turu, jedan od najpoštovanijih tenisera među kolegama i navijačima. Ispisali smo istoriju, ali nisu mogla da budu dvojica pobednika - istakao je tada Đoković.

Na drugom kraju svetu, u Ajndhovenu, vaterpolisti su koji minut po završetku duela Đokovića i Nadala peti put pokorili Stari kontinent, pošto su u dramatičnom finalu 30. EP savladali nadahnutu Crnu Goru sa 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3). Bio je to i revanš za poraz u grupi od 11:7.


- Zbog ovoga smo došli u Holandiju - oduševljen je bio Živko Gocić. - Vodili smo divovsku borbu s neverovatno snažnom reprezentacijom Crne Gore. Zato je ovaj trijumf još draži, a po svemu što smo prikazali na šampionatu, ovo zlato nam pripada.

Finale je od prvog napada izraslo u žestok okršaj momaka koji su van bazena veliki prijatelji. Nekadašnja braća nisu se nimalo štedela. Prštalo je u vodi, obe selekcije oslonile su se na granitne odbrane, a u napadu se dugo igralo gol za gol. Čim su se izabranici Dejana Udovičića početkom poslednje četvrtine odlepili na dva pogotka razlike, Crnogorci su (ne)očekivano dobili jak vetar u leđa. Sudije su ih u svakom napadu čašćavale s igračem više, dva puta čak i s dvojicom, ali to im je donelo samo 8:8.

Srpski asovi su ostali mirni i strpljivi, a Vanja Udovičić je kao pravi kapiten, neodbranjivim šutem sa distance, 72 sekunde pre kraja, postigao pobedonosni gol. Pokušali su izabranici Ranka Perovića da izjednače, ali su naši sjajnom igrom u odbrani sačuvali veliku pobedu i peti put u istoriji, a drugi put kao Srbija, postali šampioni Evrope.

- Za ovo zlato smo se borili - presrećan je bio golman Slobodan Soro. - Na šampionatu smo igrali najbolje i najlepše, a pobeda u finalu je kruna naših partija u Ajndhovenu. Crnogorci su igrali perfektno, ali smo im pokazali da smo bolji i zasluženo smo slavili.

Želeli u rukometaši da magičan dan zaokruže triplom krunom. Nažalost u finalu EP u prepunoj "Beogradskoj areni" izgubili su od vicešampiona sveta Danske sa 21:19 (9:7). Kako su pisale "Novosti" "Brzi voz Danske, predvođen mašinovođom Hansenom, protutnjao je terenom 'Arene' punom parom i za 60 minuta finala EP pregazio je snove naše reprezentacije o tituli prvaka."

foto tanjug/ap

Tekst potpisa

Uprkos porazu, naš tim je bio odlikovan ne samo istorijskom srebrnom medaljom, već i gromoglasnim aplauzima i povicima "Šampioni, šampioni". Nisu Momir Ilić i drugovi uspeli drugi put u 12 dana da savladaju Dance i niko im ne može zameriti na tome. Nije fraza, srebro u slučaju naših rukometaša sijalo je kao zlato vaterpolista i pehar Novaka Đokovića.

Šteta je samo što je hrabra četa Veselina Vukovića ostala bez goriva i krenula u rikverc baš na kraju puta, kada je šampanjac već bio u kibli. Mamurni od pobede nad Hrvatima u polufinalu, opijeni značajem finalnog susreta i svetlima velike pozornice, "orlovi" nisu mogli u još jedan, završni let. Umesto na sedmo nebo, sleteli su na drugo mesto pobedničkog postolja.

Prostim pogledom na statistiku u prvom poluvremenu jasni su razlozi poraza. Čak 12 odbrana imao je Stanić, a njegov tim gubio je posle prvih 30 minuta sa dva razlike! Čuvar mreže Srbije više od toga nije mogao da uradi, a od besa što u napadu ne ide kao da je hteo i sam da nasrne na gol protivnika. Ni u nastavku naši nisu uspeli da preokrenu, mada su se primakli na 15:16. Tada je eksplodirao Mikel Hansen i Srbima nije dozvolio da izjednače...

 

ĐOKOVIĆ - NADAL 3:2

STATISTIKA

59 prvi servis% 67

9 asovi 10

2 duple greške 4

69 neizn. greške 71

57 vineri 44

7/20 brejk poeni 4/6

23/31 na mreži 16/19

193 ukupno poeni 176

SRBIJA - CRNA GORA 9:8

BAZEN: "Peter van den Hugenband". Gledalaca: 3.150. Sudije: Gomez (Italija) i Stavridis (Grčka). Igrač više: Srbija 13 (7), Crna Gora 11 (4). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Crna Gora 3 (1). Peterci: Srbija -, Crna Gora 1 (0).

SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić, Udovičić 2, Ćuk, Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović 1, Stefan Mitrović 2, Branislav Mitrović.

CRNA GORA: Radić, Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 3, Mlađan Janović, Nikola Janović 1, Ivović 2, Zloković, Gojković 1, Jokić, Šćepanović.

Po četvrtinama: 1:1, 2:3, 3:1, 3:3.

SRBIJA - DANSKA 19:21 (7:9)

DVORANA: "Beogradska arena". Gledalaca: 20.000. Sudije: Abrahamsen/Kristijansen (Norveška). Sedmerci: Srbija 3 (2), Danska 1 (1). Isključenja: Srbija osam, Danska šest minuta. Crveni karton: Nikola Manojlović (Srbija) u 53. minutu.

SRBIJA: Marjanac, Šešum, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić (17 odbrana), Ilić 2 (1), Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.

DANSKA: Landin (19 odbrana - sedmerac), Mogesen, M. Kristijansen, Lauge 2, L. Kristijansen, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan Hansen, Lindberg 2, R. Toft Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1, H. Toft Hansen, Hansen 9, Nilsen.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno