CEO SVET NA SNEGU: Pre 40 godina otvorene ZOI u Sarajevu

S. R.

08. 02. 2024. u 16:28

PRE 40 godina ceo svet gledao je u pravcu Sarajeva i Jahorine. Na jučerašnji dan 1984. godine svečano su otvorene Zimske olimpijske igre. Ostale su lepe uspomene, ali slike i sablasni prizori mesta i objekata koji su tada bili za diku i ponos sada su nažalost tužni.

ЦЕО СВЕТ НА СНЕГУ: Пре 40 година отворене ЗОИ у Сарајеву

FOTO: Tanjug/AP

Na stadionu "Koševo" bilo je održana je velelepna ceremonija. Takmičenja su se održavala u "Zetri", "Skenderiji", na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu i Trebeviću, a Olimpijsko selo je bilo na Mojmilu. Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u istoriji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Geje iz Senegala. Skijaš Jure Franko doneo je Jugoslaviji prvu olimpijsku medalju, srebro u veleslalomu.

U programu Olimpijskih igara tada su bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Organizacioni odbor ZOI 1984. je potrošio oko 150 miliona dolara, ali je Sarajevo dobilo promociju širom sveta i više se nije o njemu govorilo kao o mestu u kojem je počeo Prvi svetski rat. Tokom 12 dana prodato je 250.000 ulaznica, a sarajevske Olimpijske igre je pratilo više od dve milijarde ljudi.

Igre, koje su ocenjene kao najuspešnije organizovane do tada, zatvorene su 19. februara u sarajevskoj hali "Zetra" pred 8.000 posetilaca, uz legendarnu poruku tadašnjeg predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Huana Antonija Samarana: "Lepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju".

Postojale su određene najave da će se Sarajevo kandidovati za ZOI 2030, pa su u planu bila renoviranja skakaonice i nordijskih staza na Igmanu, bob-staze na Trebeviću, ali je sredinom 2022. povrđeno da su to samo pusti snovi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

U ZATVOR ZBOG PEDOFILIJE: Glumac iz Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad dečakom