REVOLUCIJA U SKOKU UDALJ? Svetska atletika planira promenu u disciplini Ivane Španović

S. R.

20. 02. 2024. u 16:31

PLASTELIN i odrazna daska odlaze u zaborav? Svetska atletika planira da uvede revoluciju u skoku udalj, u kojem bi se odustalo od uobičajne prakse i uvela odrazna zona, a čime bi se u potpunosti eliminisali neuspešni pokušaji, a samim tim kako su naveli iz najvišeg organizacionog tela "kraljice sportova" doprinelo na popularnosti ove discipline.

РЕВОЛУЦИЈА У СКОКУ УДАЉ? Светска атлетика планира промену у дисциплини Иване Шпановић

Foto: AP

Na razmišljanje o radikalnom potezu navelo ih je to što je trećina skokova na prošlogodinjem SP u Budimpešti bilo neispravno. Novi koncept imao bi probne varijante na mitinzima nižih kategorija tokom ove godine, a ukoliko se eksperiment ispostavi kao uspešan to bi postala novina na svim takmičenjima u atletici.

U praksi skok bi se merio od odrazne tačke do ostavljenog traga u pesku. Isto tako, time bi se isključile određene veštine kao što je trčanje i broj koraka.

- Svaki skok bi se računao, to donelo više drame i neizvenosti u takmičenje. Isto tako, radili bi ka tome da rezultat bude odmah, a ne da se čeka kao dosad po 20,30 sekundi - naveo je glavni izvršni direktor svetske atletike Džon Ridžeon.

Međutim, odluku neće doneti naprečac.

- Ne možete da napravite bilo kakvu promenu u sportu koji je izmišljen pre 150 bez kontroverzi, ali mislimo da je ova promena vredna. Gledamo unapred i da ovaj format traje narednih 150 godina. Ove godine provešćemo u testiranjima u realnim okolnostima sa sjajnim atletičarima. Ako ne prođe probu, nikada neće postati stvari. Ne želimo da uvedemo nešto samo zato što svetska atletika misli da je ovo dobra ideja - zaključio je Ridžeon.

Nije 1. april

PRVA negativna rekacija stigle su od legende skoka udalj Amerikanca Karla Luisa.

- Povećajte obruč za slobodna bacanja jer ih toliko ljudi promašuje. Šta mislite? Nije 1. april - istakao je Luis.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!