KAD SE ENGLEZI PRAVE ENGLEZI: Velika Britanija zatražila od MOK-a da Rusi učestvuju na Olimpijskim igrama, ali...

Novosti online

09. 04. 2024. u 13:40

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, sve je veći broj sankcija sa kojima se susreće Rusija, pa i njeni sportisti. A pred ovogodišnje Olimpijske igre "Pariz 2024", desila se zanimljiva situacija - Velika Britanija je zatražila da se Rusima dopusti da učestvuju. Međutim, kako to biva, postoji jedna začkoljica.

КАД СЕ ЕНГЛЕЗИ ПРАВЕ ЕНГЛЕЗИ: Велика Британија затражила од МОК-а да Руси учествују на Олимпијским играма, али...

FOTO: Tanjug/AP

Vlada Velike Britanije je podržala učešće ruskih i beloruskih sportista na ovogodišnjim Olimpijskim i Paraolimpijskima igrama, navodi se u pismu koje je upućeno Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) i Međunarodnom paraolimpijskom komitetu (MPK), javlja "Tajms".

Začkoljica se sastoji u tome da se u pismu, koje je britanski ministar sporta Stjuart Endrju uputio predsedniku MOK-a Tomasu Bahu, navodi da Ruse treba pustiti samo ako pristanu da se nazivaju "neutralnim sportistima" i, isključivo, ukoliko pristanu na rigorozne uslove.

A ti uslovi su, podsetimo, sledeći:

1) ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama

2) ruski sportista mora da nastupi bez nacionalnih obeležja (grba i himne)

3) Rusi i, u ovoj stavki, i Belorusi, moraju da pristanu na činjenicu da im je zabranjeno da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara

4) Rusi i, u ovoj stavki, i Belorusi, moraju da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca

5)  "neutralni sportisti" dužni su i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta")

6) ruski sportista će se nadmetati uz sledeću himnu:

7) ruski sportista će se takmičiti uz ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže (Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine), a koliko će Rusa odlučiti da pristane na ove uslove, ostaje da se vidi.

Za sada je nameru izrazio teniser Danil Medvedev, što je izazvalo pravu lavinu reakcija u Ruskoj Federaciji, gde su se čak zavadili pojedini sportski rukovodioci, o čemu su vas "Novosti" već izvestile.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (12)

ANA IVANOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zaigraće posle osam godina, poznato ko će joj biti rivalka