STRANI VOJNICI MARŠIRAJU GRADOM SVETLOSTI: Za bezbednost tokom OI neće se brinuti samo francuske snage reda

Sigurnosti gledalaca i učesnika na predstojećim Olimpijskim igrama (26. jul – 11. avgust) i Paraolimpijadi (28. avgust – 8. septembar) poklanjaće se velika pažnja. Aktuelni bezbednosni kontekst u svetu upućuje na obavezu da se otvore četvore oči.

СТРАНИ ВОЈНИЦИ МАРШИРАЈУ ГРАДОМ СВЕТЛОСТИ: За безбедност током ОИ неће се бринути само француске снаге реда

Foto: Goran Čvorović

Vidi se to i ovih dana na Rolan Garosu, na kompleksu teniskih stadiona u Bulonjskoj šumi, gde će se, takođe, tokom predstojećih OI i POI, održati neka takmičenja.

Policajci i vojnici s dugim cevima šetaju oko prilaza kompleksu i s budnom pažnjom motre naokolo, dok svi koji dolaze da gledaju mečeve prolaze tri stepena kontrole, u koje spadaju i sistematsko pregledanje ručnih torbi i lični pretres. Sve, za sada, funkcioniše besprekorno.

Da bi se obezbedila sigurnost, ulicama, prevenstveno Grada svetlosti, ali i drugih francuskih gradova u kojima će se održavati takmičenja, dežuraće 35.000 policajaca i žandarma, čiji će se broj popeti na 45.000 tokom ceremonije otvaranja i 18.000 vojnika, od kojih će 3.000 biti zaduženi samo za nadgledanje vazdušnog prostora. Oni će nadgledati najvažnije tačke, turističke znamenitosti, borilišta, najprometnije avenije i bulevare...

Među onima koji će čuvati red biće i stranih jedinica.

U Francusku, i prvenstveno Pariz, doći će, tako, poljski vojnici, uključujući i "pseću brigadu" koja će se koristiti za specijalne namene otkrivanja opasnih materija.

- Operativne snage koje čine naši vojnici, uključujući i pse, biće raspoređene u Parizu. Njihov glavni cilj biće preduzimanje operacija otkrivanja eksploziva i borba protiv terorizma – izjavio je poljski ministar odbrane Vladislav Košinjak Kamiš.

Poljska će poslati ukupno 40 policajaca, među kojima i 13 ekipa s psima. Domaći mediji prenose informacije iz francuskog ministarstva vojske da će strani vojnici pokriti domene u kojima je naročito potrebna ispomoć.

Francuska je početkom januara poslala molbu na adresu 46 zemalja odakle se očekuje dolazak 2.185 policajaca i vojnika. Do sada je pozitivno odgovorilo 35, a očekuje se da do početka Igara svi daju saglasnost. Za sve njih biće organizovan jedinstveni komandni centar. Stranci bi trebalo da budu raspoređeni na petnaestak tačaka u celoj zemlji.

Agenti nemačke federalne policije će se na primer naći oko stadiona "Žan Buen", u pariskom 16. arondismanu, gde igra pariski ragbi klub Stad Franse, nedaleko od Rolan Garosa, gde se, inače, nalaze i teniski tereni za treninge. Tu će biti i centar za prihvat nemačkih sportista.

Svaka zemlja će poslati svoje vojnike, žandarme i policajce uglavnom tamo gde se očekuje veći broj njihovih navijača. To je, takođe, dobro i zbog poznavanja njihovog ponašanja, ali i radi komunikacije i jezičke barijere. Gosti tokom Olimpijskih igara tako ne treba da se iznenade ako policajci u obavljanju svog posla progovore njihov maternji jezik.  

Ovakva razmena je, ističe se, uobičajena praksa, kada je u pitanju organizacija velikih međunarodnih događaja. Tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj tako je 2016. godine bilo prisutno 180 stranih policajaca. Prošle godine, na Svetsko prvenstvo u ragbiju došlo je 160 agenata, uglavnom da bi kontrolisali kretanje navijača s britanskog ostrva. S druge strane, Francuzi su, na primer, slali svoje ljudstvo na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

1.900 EVRA PO GLAVI

Tokom Olimpijskih igara francuske vlasti će mobilisati celokupni sastav snaga reda. Niko u tom periodu neće ići na godišnjih odmor, svi će biti u pripravnosti, a zbog ove raspoloživosti i napora koji će uložiti na čuvanju reda i mira svi policajci će dobiti novčanu premiju koja ide i do 1.900 evra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S