VELIKI DAN ZA SRPSKI SPORT: Svi detalji o velelepnoj multifunkcionalnoj dvorani na Košutnjaku na jednom mestu (FOTO)

Novosti online

25. 06. 2024. u 15:30

MULTIFUNKCIONALNA dvorana u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara, predstavlja najmoderniji sportski objekat u državi i regionu.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРПСКИ СПОРТ: Сви детаљи о велелепној мултифункционалној дворани на Кошутњаку на једном месту (ФОТО)

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista, osvajača najsjajnijih odličja na velikim svetskim i evropskim takmičenjima.

Multifunkcionalna dvorana obuhvata autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom namenjenom rvačima, džudistima, tekvondistima, karatistima i strelcima.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Poseduje i salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove u okviru podzemne etaže, objekat poseduje i 146 parking-mesta, od kojih je sedam za osobe sa invaliditetom.

Ulazi su dodatno obezbeđeni rolo ošupljenim vratima koja se koriste u periodu kada objekat nije u funkciji i kada nema korisnika (u toku noći), a prema rasporedu i radnom vremenu u skladu sa programom funkcionisanja objekta.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Posebno su obezbeđena odvojena vrata za evakuaciju objekta, kao i za pristup interventnih vatrogasnih jedinica.

Streljana sadrži 10 streljačkih mesta na 10 metara, 25 m, 50 m za vazdušno i malokalibarsko oružje, olimpijske discipline, opremljena je elektronskim metama marke SUIS.

Pored osnovnog strelišta trening centar sadrži i sav neophodan propratni sadržaj: svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, toalete i svlačionice za paraolimpijce, deo za trenere i stručne analize, manji administrativni deo, magacin sportske opreme, prostor za čišćenje oružja, magacin elektronske opreme, elektronske mete, deo za tehniku, magacin municije za skladištenje malokalibarske municije 22.LR (5,6mm) i ostali propratni sadržaj.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Multisala površine 1.054,94 metara kvadratnih namenjena je grupnim sportovima sa loptom i u okviru sale smeštene su tribine, teren za odbojku, košarku i futsal.

Uz multisalu je i propratni neophodni sadržaj: muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, kao i svlačionice za osobe sa invaliditetom.

Teretana površine 530,75 metara kvadratnih namenjena je prevashodno reprezentativnim i olimpijskim selekcijama, a onda i ostalim sportistima i rekreativcima.

Deli se na nekoliko zona: zona sa kardio spravama i trenažerima, deo sa tegovima, deo sale za parterne vežbe i strečing.

Projektovana je po ugledu na najmodernije olimpijske centre, a sve sprave i prateća oprema odgovara najvećim svetskim standardima i sertifikatima.

Tekvondo i džudo trening centri poseduju prostorije muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima, deo za trenere i stručne analize, borilišta sa izdvojenim delom gde je smeštena specijalizovana teretana, spravarnica za odlaganje sportskih rekvizita, deo za oporavak sportista opremljen džakuzijem, saunom, kao i delom za masažu, i manjim administrativnim delom.

U okviru prizemne etaže smešten je i deo za za pripremu i oporavak vrhunskih sportista. Pored hiperbaričnih komora i CRYO saune, sadrži i prostor fizikalne medicine, kao i prateći sadržaj u smislu svlačionica, tuševa, sanitarnih čvorova.

Tu se nalazi i prostor za dežurnog lekara i pružanje prve pomoći.

Dvorana sadrži i rvačke i karate trening centre i u skladu sa zahtevima dva saveza kao i standardima za ovu vrstu sporta, trening centri sadrže ulazne delove sa prostorom za okupljanje sportista i sledeće grupe vežbača, zonu za trening (borilišta), svlačionice, mokre čvorove, specijalizovanu teretanu, prostor za trenere i stručne analize, arhiv za stručnu literaturu, ostavu za opremu i sportske rekvizite, deo za oporavak sportista sa saunom, džakuzijem, kao i manji administrativni prostor.

Značajan deo predmetne etaže čini deo za edukaciju, prezentacije, organizovanje banketa, stručnih analiza i seminara, kao i prostorija za novinare i svih prostorija koje su neophodne za podršku vrhunskom sportu.

Podsećamo, predsednik Vučić je danas obišao ovo velelepno sportsko zdanje, a o tome čitajte u našoj posebnoj VESTI.

BONUS VIDEO

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)