IMA NADE ZA SRPSKI RUKOMET: Proslavljeni as i cenjeni stručnjak Rastko Stefanović o radu, ambicijama, mladima...

Bogoljub Grujić

22. 08. 2024. u 16:25

OZBILjAN sistem, smatra nekadašnji mag rukometne igre i ambiciozni trener Rastko Stefanović (53), u prvi plan bi izbacio talenat, koji nesporno postoji u Srbiji, a to je veliki zalog za dobar rezultat. Nedavna smrt oca sveštenika, koji je živeo u Zrenjaninu, izbacila je ovaj grad u prvi plan boravka u trouglu između Pariza i Celja jednog od najboljih srpskih rukometaša, za čijim čarolijama na parketu i lucidnim potezima u kreiranju igre je "ludela" rukometna Evropa, pa i celi svet.

ИМА НАДЕ ЗА СРПСКИ РУКОМЕТ:  Прослављени ас и цењени стручњак Растко Стефановић о раду, амбицијама, младима...

FOTO: Bogoljub Grujić

Kao izdanak čuvene bjelovarske škole rukometa, Rastko je svoje najslavnije igračke dane doživeo u Srbiji, u crveno-belom desu zrenjaninskog Proletera, u kojem je odigrao i čuveno finale Kupa šampiona 1991. godine sa Barselonom i bio vicešampion Evrope.

Nakon Proletera, majstor rukometa, reprezentativac tadašnje Jugoslavije, igrao je u Španiji, za ekipu Pontevedre, pa u Celju (Slovenija), Monpeljeu (Francuska), sa kojim je osvojio Ligu šampiona, Alteu (Španija) i Trambleu (Francuska), u kojem je završio igračku karijeru i postao trener.

- Trenutno nisam direktno u rukometu, ne radim kao trener, ali sve pratim i u toku sam - uz osmeh započinje priču Stefanović.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Ističe Rastko da je nedavno u Celju pratio Evropsko prvenstvo za mlade rukometaše do 20 godina.

- Zaista jake impresije sam poneo, rukomet je mnogo napredovao, igra se atomski brzo i jednostavno i sa žaljenjem moram da konstatujem da ceo Balkan kasni za Skandinavijom i Španijom, gde se u razvoj mladih rukometaša puno ulaže - konkretan je ambiciozni stručnjak.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

Ne tako davno, Stefanović je bio kandidat za selektora rukometne reprezentacije Srbije.

- Bilo je nekih kontakata, ta priča je uvek aktuelna i ja čvrsto verujem da ima nade za srpski rukomet, jer nema interesa bez rezultata, a rezultat ne dolazi bez jake baze, organizacije, sistema.

Smatra da rukomet u Srbiji ima potencijal, jer je sport najbliži našem mentalitetu.

- Kompleksan i dug je proces stvaranja igrača, moraš biti genijalac, mađioničar, kompletan karakter, a opet spreman da se pobiješ na terenu, za grb, za svoju zemlju, za svoj klub, e to se stvara kroz proces, jake utakmice, dobru organizaciju i sistem - ubeđen je čovek koji se na evropskoj rukometnoj sceni dokazao kao trener Tramblea, pariskog Ivrija, Limoža.

Kako sam kaže, bez obzira na to što redovno, pred početak, ali i tokom sezone, ima po nekoliko primamljivih ponuda za trenerski posao, ne želi da to prihvati bez precizno projektovanih svih detalja.

- Ne jurim angažman u nekom klubu, po svaku cenu, smatram da rad pod pritiskom, da se nešto mora odmah i sada, nije dobar i s obzirom na to da ne moram, to i ne želim. Zato nisam direktno u rukometu, ali se trudim da imam sve informacije i da sam, kako se to kaže, u toku sa svim dešavanjima na rukometnoj sceni Evrope i sveta. Ne skrivajući oduševljenje što se nedavno baš u Zrenjaninu okupila zlatna generacija naših rukometnih legendi, kaže da mu je žao što je zbog poslovnih obaveza bio sprečen i da bi sigurno, da je mogao, došao da pozdravi Veselina Vujovića, Vukovića, Mileta Isakovića, trenera Zorana Tutu Živkovića, Abaza Arslanagića, Jasmina Mrkonju i ostale.

- Za svako poštovanje, imao sam čast da igram sa nekima od njih, bili su mi treneri i Vujović i Vuković, sa Isakovićem sam baš dobar, ma sa njima je uvek zanimljivo, samo slušati njihove priče, anegdote i dogodovštine, knjiga da se napiše i zanimljiv film snimi - iskren je Rastko.

Poziv prijatelja iz sveta rukometa, da znanjem i iskustvom pomogne Proleteru, klubu za koji ga vežu emocije i predivne uspomene, nikada nije odbio i za nekadašnjeg vicešampiona Evrope uvek je tu.

- Zanimljiv je projekat, Dragan Kukić, sa kojim sam nekada igrao je tu kao trener, ima ambiciju, nadahnuće i znanje, dopada mi se kako radi i naravno da sam uvek tu da doprinesem, pomognem - poručuje Rastko iz duše.

Ne krije da je rukomet njegov život i da nema većeg zadovoljstva na svetu, osim naravno porodice. Kao i kada mlad igrač nazove i pita za savet.

- To su momenti kada sam svoj na svome, nema većeg užitka i tada padaju sve granice, iz koje je zemlje, kluba. Tada pobeđuje rukomet i vladaju zakoni u kojima je užitak iznad svega - završava Stefanović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

URBANI OKTOBAR: Mladi stvaraju bolju budućnost