GRUBANOV PONOS ZRENJANINA: Sport je svakodnevna tema na porodičnom meniju

B. G.

29. 08. 2024. u 09:33

TRENINZI, utakmice, radost i slast pobede, suze i tuga posle poraza. To je deo svakodnevnog opisa sportske porodice Grubanov iz Zrenjanina. Tata Milan, nekada vrhunski rukometaš, reprezentativac i dugo godina internacionalac u Švedskoj, Iranu, Grčkoj, Danskoj i Španiji, uz obaveze u teretani koja mu je aktivna veza sa sportom, svakodnevno je maksimalno posvećen obavezama svoje dece.

ГРУБАНОВ ПОНОС ЗРЕЊАНИНА: Спорт је свакодневна тема на породичном менију

Privatna arhiva

- Maksim je dve godine trenirao u Crvenoj zvezdi, pa onda u novosadskoj Vojvodini, bilo je puno obaveza oko odlazaka na treninge, utakmice, ali nije mi teško, sve nekako usklađujem i uživam - započinje priču Milan, koji je, kao trinaestogogodišnji supertalentovani rukometaš, karijeru započeo u matičnom Proleteru i onda prihvatio poziv komšija iz Kikinde i uspešno branio boje Rukometnog kluba Toza Marković, sa severa Banata.

Naravno da je gen sporta, duboko utkan u svakodnevicu porodice Grubanov, uticao da sinovi Simon i Maksim, ali i ćerkica Lena, vrlo rano urone u magični svet i bave se raznim sportovima.

- Dok se Lena još uvek traži, promenila je više sportskih disciplina i videćemo gde će se zaustaviti, stariji Simon je nakon taekvonda trenirao fudbal, pa prešao na košarku, a Maksim je sebe tražio u džudu i pronašao se u fudbalu - nastavlja ponosni otac.

Milan nakon prelaska svog prvenca u redove KK Spartak iz Subotice, ovog leta, ne propušta nijednu pripremnu utakmicu.

- Kompletna porodica daje mu podršku, odluka da napusti Zrenjanin je bila njegova, a to je prvo odvajanje od kuće i moramo da budemo uz njega - nastavlja Milan, uz napomenu da je sin vagao između nekoliko ponuda beogradskih klubova, koji su ga želeli u redovima svojih juniorskih ekipa.

Ipak, Simon se sam opredelio za Spartak, koji nudi sjajne uslove za razvoj i stasavanje mladih, perspektivnih košarkaša.

- Naravno da mi nedostaju mlađi brat i sestra, ali svaki treutak kada nemam treninge ili utakmice, provodimo zajedno - kaže Simon Grubanov, koji je pre dresa plavih golubova, nastupao za Petrovgrad iz Zrenjanina i uspešno debitovao u seniorskom timu u Srpskoj košarkaškoj ligi.

Igra kao plejmejker, ali s obzirom na visinu, blizu dva metra i činjenicu da još uvek raste, uspešno pokriva i pozicije dva i tri u ekipi, koja gaji velike ambicije u predstojećoj sezoni.

- Trudim se da ispunim sve želje i zamisli svoje dece i ispoštujem njihove odluke. Rukomet je moja velika ljubav, ali nisam bio razočaran što ih nije zanimao - iskren je tata Milan, koga ni činjenica da je Simon pozivan za pionirsku fudbalsku reprezentaciju Srbije, a odlučio je da pređe na košarku, nije previše iznenadila.

Pedagogija u sportu, kojom se amaterski bavi, jasno ga je navela u smer da se ne meša u odluke svojih mezimaca.

- Mlađi sin Maksim, nakon dve godine provedene u Crvenoj zvedi i onda u dresu novosadske Vojvodine, baš me je obradovao sjajnim nastupom za Radnički iz Zrenjanina, a sa dve vrhunske asistencije značajno je doprineo trijumfu svog tima - nastavlja Milan Grubanov.

Vragolasta desetka Radničkog, četrnaestogodišnji Maksim, takođe je već nosio dres pionirske selekcije Vojvodine.

- Uživam u pobedama i dobrim partijama, obojica su već osvojila puno titula, medalja i pehara, sa svojim klubovima, ali i pojedinačno, kao najbolji igrači turnira, liga i prvenstava, ali moja uloga u vaspitanju i odrastanju je da sve zanose maksimalno kontrolišem - iskren je Milan, i kaže da je na pijedestalu svih želja, kako kaže, ljubav prema sportu.

A Maksimova dosadašnja karijera je takođe zanimljiva.

- Nisam postigao gol na debiju za Radnički iz Zrenjanina, ja sam fudbal počeo da treniram u akademiji Bambi i sada sam se vratio, ali prijali su mi aplauzi i pohvale zbog dobre igre protiv rivala iz Pančeva - ističe Maksim, ne skrivajući radost zbog povratka u rodni grad i ekipu Radničkog.

A tata dodaje:

- Maksim je bio presrećan što je debitovao i ostvario želju da ponovo igra sa svojim vršnjacima, a tim Radničkog koji uspešno vodi sjajni stručnjak Živan Jelin je perspektivan, o ovim klincima će se tek čuti.

Milan ističe da sa decom otvoreno razgovara o sportu.

- Insistiram na ljubavi i predanosti sportu, a sve ostalo je kasnije njihov izbor i drago mi je što su, zajedno sa Lenom, svesni da ih samo vrhuski rad i treninzi mogu odvesti do snova - kaže Milan.

Sa oreolom vrhunskog rukometnog internacionalca i diplomom novosadskog Fakulteta za sport i fizičku kulturu, Milan Grubanov, sa dvojicom drugara, uz redovan posao u privatnom biznisu, drži popularnu teretanu u centru Zrenjanina, koja je, kako sam ističe, snažna konekcija sa sportom i aktivnim prisustvom u njemu.

- Maksimalno se trudim da ne zapustim telo i čvrsto motivisan, svakodnevno treniram, vežbam i, kako se to kaže, ulažem u svoje telo, kvalitetno provodeći vreme i jačajući zdrav duh - kaže Grubanov.

 
VETERANI REDOVNO NA NEKOLIKO PUTOVANjA
 Lepa veterenska priča bivših rukometaša traje decenijama, a nezaboravna su brojna putovanja i druženja sa rivalima iz cele nekadašnje Jugoslavije.
 
INTERNACIONALNU KARIJERU ZAPOČEO U ŠVEDSKOJ
Kao dvadesetčetvorogodišnji rukometaš, koji je sa uspehom nastupao za sve mlađe selekcije tadašnje Jugoslavije, tata Milan je najpre nastupao za ekipu Dif Jurgorden-Stokholm u Švedskoj, pa onda četiri godine u Danskoj, tri u Bjeringebro Silkeborg i godinu dana u ekipi Viborg, u Španiji za klub Kuenka i grčki Paok, a nakon povratka u švedski Helsinborg, karijeru je okončao  u Iranu. 
 
 
NAJSTARIJI SIMON ROĐEN U VIBORGU U DANSKOJ
- U početku sam bio sam u inostranstvu, nije bilo lako, kasnije je supruga bila uz mene u Danskoj, i najstarije dete Simon rodio se u Viborgu, idiličnom i lepom gradu.
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku