GAJIĆ OBRADOVAO NACIJU: Gradi se Muzej sporta u Surčinu

Novosti online

06. 10. 2024. u 10:41

U okviru predstojećeg EXPA 2027. predložiću da se u tom grandioznom projektu i kompleksu pojavi i Muzej srpskog sporta, izjavio je danas ministar sporta Zoran Gajić.

ГАЈИЋ ОБРАДОВАО НАЦИЈУ: Гради се Музеј спорта у Сурчину

FOTO: OKS/Ivica Veselinov

"Mislim da je dobijanje organizacije 'EXPA 2027' veći uspeh nego da smo osvojili zlatnu medalju u košarci na poslednjim Olimpijskim igrama. Mi smo jedina zemlja na svetu uz SSSR koja ima olimpijske šampione u fudbalu, košarci, odbojci, vaterpolu i rukometu... Plašim se samo da će nam biti mala cela ona površina za 'EXPO' da pokažemo čime se sve ponosimo u istoriji našeg sporta", rekao je Gajić u intervjuu za Novosti.

Ogromna bi to građevina bila, jer je ogromna istorija našeg sporta, dodao je Gajić.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

"Korist bi bila i vaspitna. Neka deca koja pate od akinezije budu inspirisana trofejima naših sportista. Gledam iz posebnog ugla i na obavezu služenja vojnog roka. U tih 75 dana vojne obuke je mnogo bitniji segment patriotskog vaspitanja mladih ljudi", istakao je ministar sporta.

Gajić je rekao da je u Ministarstvo sporta došao sa velikim iskustvom.

*ADMIRAL BET VAM POKLANjA*
--> BONUS KAKAV STE ŽELELI <--

"Osećam veliku odgovornost kao ministar sporta, jer usko sarađujem sa čak 85 sportskih saveza i pet važnih sistema u okviru fizičke kulture i vaspitanja onih najmlađih. Osim toga, akademsko iskustvo koje sam stekao kao predavač na četiri fakulteta, a posebno ono koje imam sa klupe odbojkaškog trenera su bili veoma dragoceni", naveo je Gajić.

On je istakao da su mu potpuno poznati problemi srpskog sporta.

"Od infrastrukture, preko kontakta sa ljudima, do finansiranja. Detaljno sam upućen u proces poboljšanja sportske infrastrukture, a sa ponosom tvrdim da sportskim savezima nikada u istoriji nije bilo bolje što se tiče finansiranja svih njihovih potreba. Problema imamo sa klubovima, a 174 lokalne samouprave bi trebalo da naprave najkvalitetniju strategiju razvoja sporta u svojim sredinama. Na lokalu imamo ozbiljne probleme u finansiranju sporta", dodao je Gajić.

On je rekao da najviše novca od države dobijaju četiri kluba.

"Da tu odmah budemo jasni... Radi se o samo četiri kluba u ovoj državi. To su fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan. Njima ide najviše novca! Svi ostali, pa čak i u njihovim sportskim društvima su u dramatično teškoj situaciji, osim časnog izuzetka džudo kluba Crvena zvezda koji na krilima entuzijasta ima uslove i rezultate koji su sjajni. Ovaj moj zaključak je potpuno jasan, ali vrlo nepravedan prema ostalim klubovima", rekao je Gajić.

Gledam interese srpskog sporta i zanima me apsolutno svaki klub u ovoj državi, istakao je ministar sporta.

"Uvek naglašavam da je nepošteno da se priča o malim ili velikim klubovima. Za mene je veliki klub Student u kojem je rastao Ivan Miljković. Za mene je veliki klub u Bileći gde je stasala Tijana Bošković, Borac iz Čačka koji je iznedrio Dragana Kićanovića i Željka Obradovića. To su za mene veliki klubovi. I treba naglasiti da je u individualnim sportovima situacija sa finansiranjem, logično, prilično lakša", rekao je, između ostalog, Gajić.

On se osvrnuo i na nastup sportista Srbije na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu.

"Nekoliko detalja je tu bitno. Prvo, premije za osvojene medalje su posebna priča i tu zahvaljujem i predsedniku i Vladi Srbije. To je poštovanje ljudi, koji se bave sportom, ali još važnije, poziv mladima da se njime bave. U Parizu smo želeli 10 medalja, maštali o 13, bili zadovoljni sa sedam ili osam, ispalo je pet. Svi su se borili, bilo je i nepravdi. Specifičnu težinu imaju Novakova i medalja košarkaša. Vaterpolisti su nas izuzetno obradovali, kao i Zorana Arunović i Damir Mikec. Aleksandra Perišić je napravila rezultat u koji su mesecima pre Pariza ona i njeni iz tekvondo porodice verovali, rekli da ona sigurno osvaja medalju. To nije lako, jer je najteže osvojiti već osvojenu medalju", naveo je Gajić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)