VELIKO PRIZNANJE ZA SRBIJU: Beograd domaćin Evropskog prvenstva u trčanju!

Novosti online

23. 10. 2024. u 12:51

Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine i to na deonicama od 10, 21 i 42 kilometra, saopšteno je danas iz Srpskog atletskog saveza i Beogradskog maratona.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРБИЈУ: Београд домаћин Европског првенства у трчању!

Foto D. Milovanović

U saopštenju se navodi da je ova odluka doneta na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike, koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju.


ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

"Organizatori ovog šampionata Evrope, koji će se održati 17. i 18. aprila 2027, biće Beogradski maraton i Srpski atletski savez, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i Ministarstva sporta, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja - 40 godina od osnivanja Beogradskog maratona. Takođe, Evropsko prvenstvo u trčanju biće i najbolja moguća uvertira specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027 sa temom 'Igra(j) za čovečanstvo', koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu", navodi se u saopštenju.


U saopštenju se podseća da je Evropska atletika prošle godine donela odluku da organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10 kilometara, polumaratonu i maratonu povere organizatorima maratonskih trka, a domaćin prvog Šampionata Starog kontinenta spram novim pravilima biće Belgija 12. i 13. aprila 2025. godine.


ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

"Delegacija Srbije na kongresu u Skoplju, koju su činili direktor takmičenja Srpskog atletskog saveza Predrag Momirović, direktor Beogradskog maratona Darko Habuš, izvršni direktor Srpskog atletskog saveza Jovan Kantar i PR menadžer Srpskog atletskog saveza Katarina Stevanović dobila je snažnu podršku članova Evropske atletike. Njihova posvećenost i dugogodišnje iskustvo u organizaciji događaja globalnog značaja bili su ključni faktori u odluci da Beograd postane domaćin ovog prestižnog prvenstva", dodaje se u saopštenju.


Predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov izrazio je veliko zadovoljstvo što će Beograd biti domaćin EP u trčanju.


"Veliko nam je zadovoljstvo što će domaćin EP u trčanju biti Beograd, grad koji se mnogo puta dokazao kao besprekoran domaćin velikih takmičenja. EP u trčanju je najnoviji događaj u kalendaru Evropske atletike i predstavlja samu srž naše strategije u širenju trkačkog pokreta širom kontinenta", rekao je Karamarinov.


"Jedan od glavnih ciljeva ovog šampionata biće da elitne trkače i rekreativce ujedinimo na stazi i radujemo se što ćemo profesionalce i amatere imati zajedno na startu i što ćemo biti u prilicu da ih u Beogradu gledamo zajedno kako ostvaruju svoje takmičarske ambicije", konstatovao je Karamarinov.

Foto: M. V/Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda


Očekuje se da će na šampionatu u Beogradu učestvovati preko 25 hiljada trkača u sve tri discipline. 


"Još jedan veliki događaj za našu zemlju! Ponosni smo što smo dobili priliku da organizujemo EP u trčanju 2027. godine u sklopu 40. Beogradskog maratona. Ovo će biti sjajna prilika da pokažemo Beograd i Srbiju u najboljem svetlu", izjavio je Momirović.


Evropsko prvenstvo u trčanju biće već četvrto veliko međunarodno atletsko takmičenje u poslednjih nekoliko godina, koje će organizovati Srbija.


Srbija je bila više nego uspešan organizator Evropskog i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2017, odnosno 2022. godine i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.
"Ovo je velika pobeda, Srbije i Beograda i predstavlja ogromnu čast za Beogradski maraton i Srpski atletski savez. Ukazano nam je veliko poverenje i nemam ni najmanju dilemu da će naš organizacioni tim to poverenje svojim predanim i vrednim radom i opravdati. Učinićemo sve da ispunimo sve najviše organizacione standarde, ali i više od toga i da u Beogradu imamo istinski atletski spektakl. Nemam sumnje da ćemo se pokazati kao sjajni domaćini i da će iz Srbije i našeg glavnog grada biti poslata najlepša slika u svet", poručio je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.
Olivera Jevtić je osvojila srebrnu medalju u maratonu na Šampionatu Evrope u Geteborgu 2006. godine kao i pet bronzanih odličja na Prvenstvima Evrope u krosu.
 

Bonus video: Neviđeni detalji sa dočeka srpskih olimpijaca u Beogradu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu