A SAD, ZAVRŠNI UDARAC: Đoković za "Novosti" pred finale protiv Cicipasa

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

13. 06. 2021. u 09:00

SLATKI ukus pobede dražio je juče nepca Novakovih navijača na Rolan Garosu koji su natenane i dalje ispijali magični nektar trijumfa nad Nadalom.

А САД, ЗАВРШНИ УДАРАЦ: Ђоковић за Новости пред финале против Циципаса

Foto: Tanjug/AP Photo

Tridesetom, jubilarnom pobedom nad kraljem pariske šljake, s vrha planine od crvenog praha nadmoćno je gledao Novak iznad tri metra visokog čeličnog spomenika koji su organizatori ove godine podigli svemoćnom Majorčaninu. Ali, čeka ga, istovremeno, i poslednji, završni ispit za drugo po redu majstorsko pismo na pariskom grend slemu.

Misli su juče, zato, bile podeljene. Jedan deo svesti bio je usmeren ka istorijskoj i veličanstvenoj viktoriji, drugi deo razuma ustremljen ka današnjem (15.00) sumarumu sa Cicipasom. Na Novakovom licu zato nije mogla da se vidi sva radost pobede na trinaestostrukim osvajačem.

- Ne mogu još da se u potpunosti opustim, jer posao nije do kraja završen. Imam još jedan meč, finale! - "podsetio" je Novak u odgovoru, za "Novosti", posle velike pobede nad Nadalom, a pred današnji meč sa Cicipasom, potvrđujući ovu dvojbu.

Slavlja će, valjda, biti večeras. Tome se svi njegovi ljubitelji i poštovaoci nadaju. Do tada, treba zadržati zdrav duh i telo. Poručio je Đoković posle meča s Rafom da "nije baš najsvežiji momak", ali da je dobro to što je imao dan i po da se povrati i razmisli o sledećem protivniku. Uostalom, dugo je na terenu protiv Zverava ostao i Cicipas.

- Očigledno ću malo uživati u ovoj pobedi. Nemam mnogo vremena, ali... Mislim da to zaslužujem - iskren je Novak, ali odmah oprezno nastavlja.

- Trenutno razmišljam o odmoru i nadam se da ću biti sposoban da se takmičim za boljeg u pet setova protiv igrača koji je u odličnoj formi.

Juče je čitavog dana radio sa svojim timom da, kako kaže, "napuni baterije". Njegov fizioterapeut Miljan Amanović, koji je sa njim trenutno u Parizu, radi to perfektno.
- Sada je sve oko oporavka i svežine koja je neophodna za još jednu veliku borbu. Jer, u nedelju me očekuje velika borba, bez dileme - rekao je Novak.

Iako je ostao na terenu više od četiri sata protiv Rafe, ipak, nije zabrinut.

- Nije prvi put da igram "epsko" polufinale na grend slemu, a da zatim moram da se vratim na teren posle manje od 48 sati i igram finale. Sposobnosti oporavka su mi prilično dobre. Moj fizioterapeut će učiniti sve što je moguće da budem svež - uverava Novak.

Za to vreme, Vajda će, zajedno s njim, krojiti pobedničku taktiku.

- Znam šta treba da radim. Cicipas je prvi put u finalu jednog grend slema. Za njega je to veliko dostignuće, ali siguran sam da ne želi da se zaustavi na tome. U sjajnoj je formi. Vodi na listi osvojenih bodova u ovoj sezoni. Ukupno je postigao najbolje rezultate.

Sazreo je kao igrač. Šljaka mu je verovatno najbolja podloga - ističe Novak i podseća na to da su prošle godine ovde igrali naporno polufinale u pet setova, koje je naš as završio u svoju korist.

- Svestan sam da će ovo biti još jedan težak meč za koji će mi trebati i energije, i snage.

Ipak, veruje u svoje sposobnosti. I on, i njegov trener Vajda su poručili da su u Pariz došli da idu do kraja. I, zasada, sve teče po planu.

- Biće važno dobro početi meč, ali protiv Nadala sam lošije počeo, pa sam uspeo da preokrenem i da pobedim. Dug je meč kad se igra u tri dobijena seta. Iskustvo je na mojoj strani - ističe najbolji teniser sveta.

Pobedio je Novak Nadala već jednom na Rolan Garosu, 2015. godine, u četvrtfinalu, savladao potom i Mareja, a onda potpuno nenadano pokleknuo protiv Vavrinke u finalu. To iskustvo će mu, takođe, mnogo značiti, da ga podseti da nema opuštanja protiv 12 godina mlađeg Grka, u meču u kome je veliki favorit.

Njih dvojica su do sada imali sedam susreta. Vodi Novak sa 5:2. Pobedio ga je poslednja četiri meča zaredom. Poslednji put, u Rimu ove godine u tri seta, 4:6, 7:5, 7:5. Pre toga, prošle godine na Rolan Garosu, sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1. Cicipas je slavio u Šangaju 2019. i u Kanadi 2018, u tri seta. Ukoliko pobedi, što mu cela Srbija želi, Novak će se samo na korak približiti po broju osvojenih grend slemova Federeru i Nadalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

PREVIŠE JE PASIVAN, TITULA NEĆE DOĆI SAMA: Federer uputio oštre reči Zverevu