BRAĆO RUSI, HVALA! Čudo se desilo, Srbija opstala u Dejvis kupu, igra četvrtfinale!

D. N.

28. 11. 2021. u 19:31 >> 00:42

TENISKA reprezentacija Srbije opstala je u Dejvis kupu 2021 i igraće u četvrtfinalu (protiv Kazahstana u sredu), rezultat je neverovtne sportske drame koja se u ovom takmičenju odvijala tokom celog nedeljnog dana. A i malo posle ponoći.

БРАЋО РУСИ, ХВАЛА! Чудо се десило, Србија опстала у Дејвис купу, игра четвртфинале!

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, takmičenje u grupi naša nacionalna selekcija je okončala uz pobedu nad Austrijom od 3:0, a onda je usledio poraz od Nemačke (1:2, za ukupnih 4:2 kada se o pobedama radi, a 9:6 u osvojenim i izgubljenim setovima, što je na kraju i bilo presudno).

Sistem takmičenja je predviđao da u četvrtfinale prolaze pobednici šest grupa, kao i dve najbolje drugoplasirane selekcije, a Srbija se našla u situaciji da ima dva načina da prođe dalje.

Prva varijanta bila je da Austrijanci iznenade Nemce, pa bi ta senzacionalna pobeda dovela do toga da Srbija završi na prvom mestu u grupi (zbog odnosa pobeda i poraza), ali...

Nemci su opravdali ulogu favorita, osvojili prvo mesto, pa su "orlove" u četvrtfinale mogli da "poguraju" samo povoljni rezultati u drugim grupama. I, na kraju, dramatičan okršaj Španaca i Rusa doveo je do toga da ruska reprezentacija pobedi tačno onim rezultatom koji je Srbiji odgovarao, usled čega je Španija, kao branilac trona, eliminisana.

Evo i kako su se stvari odvijale u izuzetno napetom teniskom danu.

Austrija - Nemačka 1:2, Srbija ostala bez prvog mesta u grupi

Da je senzacija koja odgovara Srbiji možda moguća, najavio je 139. igrač sveta, Jurij Rodionov, Austrijanac koji je 54. sa ATP liste, Dominika Kepfera, pobedio sa 6:1, 5:7. Međutim, ta radost je bila kratkog daha.

Austrijski reprezentativac Denis Novak (118. na svetu) je izgubio od Nemca Jan-Lenarda Štrufa sa 7:6, 6:4, a onda je nemački tandem Kevin Kravic - Tim Puc sa 6:4, 6:4 savladao par Oliver Marah - Filip Osvald, čime je postalo definitivno jasno da od prvog mesta u grupi za Srbiju nema ništa.

FOTO: AP/Tanjug

Šta je potom trebalo Srbiji?

Kako je Nemačka savladala Austriju, Srbija je kao druga u grupi mogla u četvrtfinale samo kao druga na listi drugoplasiranih selekcija (Švedska je tu obezbedila čelnu poziciju zbog impresivnog set količnika od 9:4), odnosno bilo je potrebno da se dogode sledeće stvari:

Velika Britanija je "morala" da pobedi Čehe (što je i učinila)

Hrvatska je "morala" da trijumfuje nad Mađarskom (što je i učinila)
Meč Rusija - Španija je morao ili da se završi rezultatom 3:0, za bilo koju od ekipa, ili da Rusi pobede sa 2:1, ali uz određeni rezultat kada se o ukupno osvojenim setovima radi
Kalkulakcije koje je pratio ceo svet i epilog koji nama nije odgovarao

Španac Felisijano Lopez je najpre pobedio Andreja Rubljova sa 2:1 u setovima, a Danil Medvedev savladao Pabla Karenja Bustu, i to sa 2:0.

To je značilo da konačan rezultat svakako neće biti 3:0 ni za koga, ali je ceo tenski svet pratio ko će proći dalje, jer je Srbija ipak nekako mogla u nokaut fazu:

1) Mogla je u slučaju pobede ruskog para nad Špancima, što bi Srbiju odvelo u četvrtfinale kao drugu najbolju drugoplasiranu selekciju.

(Ovo stoga što bi i Srbija i Španija na kraju grupne faze imali učinak od po 4:2 u pobedama, ali "orlovi" uz set-količnik 9:6, a Španci, koji su u meč dublova ušli sa 8:5, imali bi imali lošiji set-količnik, 8:7 ili 9:7.)

2) Dve preostale mogućnosti su bile u stilu "jedna dobra ili jedna loša vest". Znalo se, posle ishoda mečeva u pojedinačnoj konkurenciji, da ako španski dubl pobedi Ruse sa 2:1, prolaze dalje Španija (kao prva u grupi) i Rusija (koja bi imala set-količnik 10:6, što je bolje od srpskih 9:6).

Dodatna drama bi usledila ako bi španski par pobedio sa 2:0, jer bi onda Španci sigurno išli dalje, Rusija došla do set-količnika 9:6, koliko su imali i "orlovi", pa bi se onda gledao gem-količnik Rusije i gem-količnih Srbije. I, ko je ostvario bolji, prošao bi dalje.

Međutim, kada je u meču Marsel Granoljers / Felisijano Lopez - Andrej Rubljov / Aslan Karacev semafor pokazao 6:4, 3:6, postalo je jasno da će se igrati treći set.

U njemu je sve bilo jasno: ako pobedi Rusija (koja je već obezbedila prolazak u tom trenutku, pa je mogla da "bira" konačan ishod), Srbija ide s njom dalje jer je bolja od Španije, odnosno ako Španci pobede, Srbija ispada, a Španija i Rusija prolaze u četvrtfinale.

Na sreću po naše, odlučujući set su Rubljov i Karacev rešili u svoju korist sa 6:4 uz brejk u poslednjem gemu, pa je Srbija prošla dalje.

Predvođena Novakom Đokovićem, naša reprezentaacija će u Madridu protiv Kazahstana (u sastavu Aleksander Bublik, Mikhail Kukuškin, Dmitrij Popko, Aleksandr Nedovjesov, Andrej Golubjev) odlučivati ko će na polufinalni megdan pobedniku meča Italija - Hrvatska.

Parovi četvrtfinala Dejvis kupa:

Rusija - Švedska

Velika Britanija - Nemačka

Italija - Hrvatska

Kazahstan - Srbija

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (3)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir