RUSIJA OPET PONIŽENA: Pala odluka - Jedino ovako ruski teniseri mogu na Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

13. 04. 2024. u 21:58

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A najnovije vesti vezane za Olimpijske igre "Pariz 2024" tiču se učešća Rusa i Belorusa na teniskom turniru.

РУСИЈА ОПЕТ ПОНИЖЕНА: Пала одлука - Једино овако руски тенисери могу на Олимпијске игре Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine krvavog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su napetija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. Međutim, postoje još neke prepreke koje Rusi moraju da prebrode da bi učestovali na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu (gde neće smeti da učestvuju u svečanoj ceremoniji otvaranja, gde im se neće upisivati osvojene medalje na tablici osvajač, a gde će morati da nastupaju u tirkiznoj opremi).

Danas je obelodanjeno i pod kojim uslovima ruski (i beloruski) teniseri mogu na pomenute Igre, a za to se pobrinula Međunarodna teniska federacija (ITF).

U kratkom saopštenju ITF-a se navodi da, u skladu sa odlukama većine drugih krovnih sportskih organizacija, i u tenisu će moći da učestvuju Rusi i Belorusi, ali samo kao neutralni sportisti i "ako poštuju sve propisane uslove Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK)".

I ne samo to.

ITF je dodao da, kako je jedan od uslova za plasman na olimpijski teniski turnir i učestvovanje u reprezentativnik aktivnostima (za muškarce - u Dejvis kupu, za žene - u Bili Džin King kupu), poseban propis se uvodi za Ruse i Beloruse.

Imajući u vidu da su njima zabranjena reprezentativna takmičenja, posebne "privremene dozvole" će se izdavati teniserima i teniserkama iz ovih zemanja i to po sledećem principu:

Teniseri i teniserke iz Rusije će biti odabrani nakon što se ITF konsultuje sa MOK-om (?!), a teniseri i teniserke iz Belorusije - posle konsultacija za Teniskim savezom Belorusije.

Ali, čak i kada se naprave te liste, one će biti samo "liste potencijalnih učesnika".

Naime, pomenuti termin koji smo iskoristili, "privremene dozvole", znači upravo to: ITF će dati privremenu dozvolu pojedinim ruskim i beloruskim akterima "belog sporta" da mogu na pariske Igre, ali će konačnu dozvolu o tome dati "drugostepena komisija", i to svojevrsna "Komisija za podobnost Međunarodnog olimpijskog komiteta".

Pa, ako je neko podoban za Olimpijske igre, dobiće zvaničnu dozvolu da učestvuje, a ako nije - džaba mu i vrhunski rezultati.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)

TEŠKO JE PRIČATI O RAFI, A NOVAK ĐOKOVIĆ...: Rodžer Federer bez dlake na jeziku o svojim velikim rivalima