ĐOKOVIĆ O RATOVIMA U NOVIJOJ ISTORIJI: U Bosni, Hrvatskoj i drugim zemljama su stradali više nego u Srbiji

Novosti online

20. 10. 2024. u 15:05

Novak Đoković je u opširnom razgovoru za argentinski "La Nacion" pričao o brojnim temama, a možda najzanimljiviji deo intervjua je bila tema o ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

ЂОКОВИЋ О РАТОВИМА У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ: У Босни, Хрватској и другим земљама су страдали више него у Србији

Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Nole je rekao da je na vlastitoj koži iskusio šta je rat i da je to nešto najgore što može da se dogodi čoveku.

- Srbija je stara nacija koja je u posljednjih 100 godina prošla Prvi, pa Drugi svetski rat, a propatili smo mnogo i u poslednjih 30-ak godina. Ne samo mi, već i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen 1987. tako da ne pamtim kako je izgledala Jugoslavija, ali pamtim drugi deo 90-ih. Sećam se da sam stajao u redu sa svojim dedom u pet sati ujutro kako bih uzeo hleb i prehranio celu našu porodicu - rekao je Novak Đoković za "La Nacion".

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA


Dodao je kako je strašno tužan kad vidi strahote koja proživljavaju deca na ratovima zahvaćenim prostorima.

- Srce mi se slama. To su najčistija bića na Zemlji, zaslužuju bolje, budućnost. Ja sam proživeo rat, moj grad je bombardovan danonoćno dva i po meseca. Video sam mrtve ljude. A sada kada vidim ratove u drugim delovima sveta, ne razumem... Teškoće kroz koje smo prolazili moja porodica, moj narod i ja su neverovatne. Ponavljam, znam da se ono što govorim čuje i u Hrvatskoj, u Bosni, u drugim zemljama, u Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori itd. I uvek ih spominjem jer su i oni stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija. Tako da razumem bol i teškoće. Nažalost, rane rata su otvorene i još uvek postoji tenzija, ali kroz sport se otvara prostor da se ljudi približe, da imaju više razumevanja i budu spremniji da oproste - kaže najbolji teniser sveta.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Nole je ponovio da je rat najgora stvar koja se nekome može dogoditi.

- To je užas. To je strah od nepoznatog. Ne znaš hoće li ti sledeća bomba pasti na glavu. I tako svaki dan, alarmi, sirene... I opet kažem, ne želim to nikome. Niko ne bi trebao da trpi rat da bi razvio svoju mentalnu snagu, postoje drugi načini za to. Ali, za mene je to predstavljalo važan deo mog razvoja i kao malo dete sam bio primoran da sazrevam. Morao sam da preuzmem odgovornost i podelim "ulogu" svog oca, jer sam bio najstariji sin i nije bilo vremena (da se sazreva u uobičajenom ritmu) - istakao je on.

---

Ako vas zanima tenis, i to ne samo šta u njemu radi Novak Đoković ali svakako i on, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

(ATVBL)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona