DO TENISKOG VRHA UZ POMOĆ SRBINA: Goran Novaković, idejni tvorac jedinog svetskog juniorskog tura u tenisu

Neki budući Đokovići, Nadali i Švjontekove udaraju reketom lopticu širom sveta, ujedinjeni zahvaljujući Srbinu Goranu Novakoviću.

ДО ТЕНИСКОГ ВРХА УЗ ПОМОЋ СРБИНА: Горан Новаковић, идејни творац јединог светског јуниорског тура у тенису

Foto: TEN-PRO

Novosađanin, koji već decenijama živi u Holandiji, došao je na ideju da osnuje prvi, i trenutno jedini, svetski juniorski tur za visoko talentovanu decu od 8 do 16 godina.

"TEN-PRO global junior tur", u aktuelnom obliku, postoji deset godina, i za to vreme iznedrio je neke od budućih svetskih teniskih šampiona koji sada polako stupaju na scenu. Nema sedmice da se neki strani medij ne zainteresuje za funkcionisanje ove organizacije.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

- Postoje mnogi turniri, ali ne na svetskom nivou, u ovim starosnim okvirima. Dva-tri su slično koncpirana, kao što je "Oranž bol" u Americi, takođe na planetarnoj juniorskoj ravni, ali samo za starije kategorije, i na jednom mestu – pojašnjava Novaković u razgovoru za svečani broj "Novosti".

Takođe, ima i razvijenih kontinentalnih sistema, kao što je na primer "Tenis Jurop" samo za Evropu, ali se na šire, pre Novakovića, nije mislilo.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

I sam je igrao tenis, amaterski. Nije dostigao profesionalne visine, ali je mu je ovaj sport ostao velika ljubav i odlučio je da najmlađim kategorijama igrača ponudi najbolje moguće uslove koji će ih uvesti u sam svetski vrh ovog sporta. Devedesetih godina prošlog veka otisnuo se sa novosadske Grbavice u Holandiju. Bio je sportski menadžer, a onda se specijalizovao za tenis, da bi se, na kraju, odlučio za organizaciju turnira.

- Ideja se rodila 2011. godine. Shvatili smo da smo preteča i da takve serije turnira nigde ne postoje. Započeli smo sa zemljama Beneluksa i interesovanje je bilo izuzetno od prvog trenutka. Odmah su se prijavili igrači iz preko dvadeset zemalja. Ideja na nivou celog sveta konačno je realizovana  2014. godine – kaže naš sagovornik.

Organizuje se 17 turnira godišnje, na svim meridijanima, od SAD do Dubaija, preko Rusije i Grčke, do Španije i Egipta. Igra se i u Francuskoj, Gruziji, Turskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji… Uključeni su svi kontinenti, osim Južne Amerike koja još nije u ovom sistemu. Igralo se, naravno, i u Beogradu, na terenima bivšeg Novakovog centra.

- Našim turnirom prošle godine su, praktično, zatvorena vrata ovog teniskog kompleksa. Mnogo nam je žao, jer trenutno nemamo turnir u zemlji iz koje potičem. Sve činimo da ponovo budemo "kod kuće" – kaže Novaković.

Juniorski "TEN-PRO" je do sada organizovan u 21 zemlji. A takmičari su dolazili iz čak 146 država!

- To praktično znači da je pokriveno 73 odsto čovečanstva. Među zemljama koje nisu učestvovale su Namibija, Džibuti, Uganda, države koje i nemaju teniske igrače. Kada saberemo samo one u kojima se igra tenis, skoro sve su bile prisutne.

Nedavno su se na turniru u Grčkoj takmičili mladi teniseri iz 37 zemalja. Na najvećem turniru ima 475 igrača, a na najmanjem 225. U proseku, u jednom trenutku igra 350 dece. Ali, godišnje kroz ove turnire prođe i do šest hiljada učesnika. Jer, uglavnom se menjaju, dolaze novi, mnogi ne mogu da putuju češće zbog škole ili finansija. Oko dvadeset odsto su redovni. Bude ih i preko hiljadu koji se upišu, ali odustanu u poslednjem trenutku zbog povreda, viza, problemima s putovanjima.

- Dobro je da mališani na početku karijere mogu da se ogledaju sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, da bi stekli što potpuniju sliku o svojoj igri – veli inovator juniorskog tura.

Poseban događaj je turnir koji se u novembru igra na Nadalovoj akademiji. Reč je, zapravo, o dva turnira koji se odigravaju jedan za drugim, tokom dve sedmice, u Manakoru, odakle potiče čuveni Majorčanin.

- Prošle godine imali smo, na oba turnira na Majorci, 945 kategorijskih učesnika. Igralo se na 42 terena. Vezu smo održavali sa 37 voki-tokija. Odigralo se 2.200 mečeva! Trenutno vodimo razgovore s Ginisovom knjigom, i ukoliko ispunimo sve njihove statističke zahteve, to bi mogao da bude svetski rekord – naglašava Novaković.

Učešće je finansijski pristupačno. Prijava košta 110 evra za nedelju dana tenisa, gde su učesnicima zagarantovana četiri meča, a može da ih bude i više ako rezultatima stignu do završnice. Smeštaj i prevoz se posebno plaćaju. Kad su već potegla put, deca se obično prijavljuju za svoje godište, ali i za kategoriju u kojoj su godinu dana stariji teniseri, pa igraju osam mečeva, po dva dnevno, pre i po podne.

Naš sagovornik ističe da se učesnicima organizuje sve, od smeštaja, do dokumenata za vize, školskih potvrda, transporta. Roditeljima se savetuje i na kojim kompanijama da rezervišu letove:

- Na licu mesta imaju i fizioterapeute, profesionalne savete, psihologe, nutricioniste. Želimo od malih nogu da ih naviknemo na svet profesionalnog tenisa. Sve liči na pravi "mali grend slem". Bude tu uvek i sponzora koji budno motre na najveće talente.

A nadarenih ima, i to puno. Da bi se utvrdilo ko uopšte može da se prijavi na ove turnire, Goran Novaković je sa svojim timom ustanovio "Pravilo 18 tačaka".

- To je unikatni sistem koji nam je bio potreban da bismo prepoznali kvalitete tenisera. Dosta je komplikovan, a uključeno je mnogo parametara, od rezultata u domaćim takmičenjima, do informacija koje dobijamo iz nacionalnih saveza. Nije jednostavno, jer su u nekim zemljama takmičenja mnogo kvalitetnija, pa nije isto kada nam dolazi neko ko je osvajao turnire u Francuskoj ili, na primer, Mongoliji – ističe idejni tvorac tura.

Navodi da je, posle toliko godina, sve mnogo lakše i da su se uhodali do perfekcije:

- Imamo "ulaz" u sve dodirne tačke juniorskog tenisa. Ne samo da imamo pristup, nego ga i kreiramo.

Turnire su posetili mnogi poznati igrači i davali savete naslednicima, poput Đokovića, Nadala, Cicipasa, Bekera… Hamad Međedović je bio promoter u januaru u Dubaiju. Njihovo prisustvo deci mnogo znači.

Među prijavljenima bude i igrača iz Srbije.

- Ima ih, ali ne mnogo. Procentualno dolaze u toku cele godine, 15 do 20 igrača, jedan do 2 po turniru. Problem je verovatno i sa finansijskom situacijom roditelja. Nije lako putovati po svetu. Bilo bi dobro da se njihov broj poveća. I zato mi je izuzetno žao što smo prestali s turnirom u Beogradu. Jer, ako ne mogu oni da dođu kod nas, da bar mi odemo kod njih – ističe Novaković. 

Ali, ako nema puno naših, onih čije se prezime završava na "ić" stižu u velikom broju. Pečalbe roditelja devedesetih godina prošlog veka su tome mnogo doprinele. Raštrikani smo po celom svetu. Oni s našim prezimenima, čije bake i deke žive u Beogradu, Nišu, Vranju, sada nastupaju pod zastavama Australije, Francuske, Engleske.

- Među njima je mnogo dobrih igrača. Baš je jedan naš dečak iz Australije nedavno osvojio turnir – otkriva sagovornik "Novosti".

Na ovim turnirima donedavno su učestvovale Čehinje, sestre Linda i Brenda Fruhvirtova, koje su sada plasirane između 120. i 180. mesta na VTA. Belgijanac Aleksandar Bloks je osvojio juniorski Australijan open, dok je Švajcarkinja Selin Naef prošle godine na travi u Den Bošu pobedila slavnu Venus Vilijams.

Dolaze neke nove generacije tenisera, prolazeći kroz Novakovićev juniorski tur.

UNIVERZALNO BODOVANjE

Tur "TEN-PRO" koristi univerzalno tenisko bodovanje UTR,  a ovaj renking važi za sve, od deteta koje osvoji svoju prvu pobedu u "pravom" meču u dva dobijena seta, do prvog reketa na planeti.

- UTR je nastao negde u slično vreme kad i mi. Bili smo im prvi saradnici, a sada se taj način bodovanja dosta raširio po svetu. Tako svako može u bilo kom trenutku da se uporedi s najuspešnijima i vidi gde mu je trenutno mesto – ističe Novaković.

POVRATAK U BEOGRAD

"TEN-PRO" uveliko pregovara o tome da se što pre vrati u Beograd.

- Vodimo razgovore s Akademijom "Tipsarević". Pregovori su još u toku, i postoje veliki izgledi da u budućnosti ostvarimo saradnju. Nadamo se da će se uskoro pronaći rešenje– kaže Novaković.

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki