DA LI ĆE SINER KRIVIČNO ODGOVARATI? Italijanski zakon kaže da hoće

Novosti online

26. 10. 2024. u 14:10

Saga oko dopinga Janika Sinera i dalje traje, a glavno pitanje je da li italijanskom teniseru preti ozbiljnija kazna.

ДА ЛИ ЋЕ СИНЕР КРИВИЧНО ОДГОВАРАТИ? Италијански закон каже да хоће

Foto: Profimedia

Siner je, podsećamo, u martu mesecu bio pozitivan na supstancu klostebol, koja je najčešći uzrok pada italijanskih sportista na doping testovima.

Ta informacija u javnost je dospela tek u avgustu, Siner je prema prvoj presudi od strane Međunarodne organizacije za integritet tenisa (ITIA) bio oslobođen, da bi u septembru Svetska antidoping agencija (WADA) donela istorijsku odluku da se žali na prvobitnu odluku, pa je slučaj dospeo pred Sud za sportsku arbitražu (CAS).

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

I dok je trenutno pitanje kada će CAS doneti odluku, nedoumica koja se javlja jeste i da li ceo slučaj može da ode korak više?

Prema zakonima Italije čini se da može.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Foto: Profimedia

Naime, od 14. decembra 2000. godine, doping može da bude označen kao kriminalna aktivnost u jednom od tri slučaja – ukoliko direktno utiče na zdravlje sportiste, ukoliko je žrtva dopinga maloletno lice, ili ukoliko je taj čin počinjen od strane osobe koja je zaposlena u Italijanskom olimpijskom komitetu (CONI) ili nekoj organizaciji koju CONI priznaje ili koja radi pod njegovim pokroviteljstvom.

Kako je Siner nastupao za Dejvis kup reprezentaciju Italije, samim tim spada pod treću stavku.

Dalji razvoj situacije u mnogome zavisi od presude CAS. Ukoliko ona bude pozitivna po Italijana, teško da bi dalji razvoj situacije mogao da ide u tom pravcu.

Ukoliko, pak, CAS presudi protiv Italijana, a daljom istragom bude utvrđeno da je u pitanju organizovana šema (što nije teško pretpostaviti s obzirom na broj sportista iz Italije koji su bili pozitivni na klostebol), ne bi bilo baš toliko čudo i da sankcija bude znatno oštrija od čiste sportske - tri meseca do tri godine u zatvoru.

BONUS VIDEO VESELI SE SRPSKI RODE: Novak Đoković je ovako proslavio zlato na Olimpijskim igrama

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVA VELIKA ODLUKA U PARTIZANU: Otpušten Ivica Iliev