NOLETOV SUPERFINIŠ: Trka za najboljeg tenisera svih vremena bliži se kraju

Đ. SAMOILOVIĆ

26. 02. 2021. u 22:22

PRE skoro 18 godina, Rodžer Federer je osvojio svoj prvi od osam Vimbldona i ne znajući, započeo tenisku trku, koja traje i danas. U toj trci, koja se pretvorila u maraton, u međuvremenu su se Rodžeru pridružili Rafael Nadal i Novak Đoković u nadmetanju za najvećeg ikad u belom sportu.

НОЛЕТОВ СУПЕРФИНИШ: Трка за најбољег тенисера свих времена ближи се крају

Foto AP

O zvanju GOAT, odlučiće najverovatnije ukupan broj grend slemova posle penzionisanja svih članova "velike trojke", a zanimljivo je videti kako se u skoro dve decenije ta cifra menjala.

Ako bismo navedeni period od 18 godina podelili u tri etape (2003-2009, 2010-2015, 2016-2021), videli bismo da je Federer svoju dominaciju ostvario u ranim stadijumima karijera Đokovića i Nadala, dok je našem asu pripala brojčana nadmoć u poslednjih deset godina.

U periodu posle 2009, Novak je osvojio 17 grend slem trofeja, čime je potvrdio tezu koja kazuje da je u svom zenitu statistički nadvisio dva najveća rivala. Naravno, trenutno najbolji igrač planete je i malo mlađi od Španca i Švajcarca, pa stoga ne čudi što je malo kasnije krenuo da niže recke sa najvrednijih teniskih teritorija.

- On je uvek u razgovoru o najvećima ikad. Trenutno je najkonstantniji igrač na svetu. Činjenica je da će osvojiti još nekoliko grend slemova i da će pojuriti brojne rekorde. Zastrašujuće je koliko je fit, na vrhuncu je nekoliko godina. Uzeo je 9, može i 15 Australijan opena u zavisnosti od toga koliko godina bude igrao - rekla je nedavno Sanija Mirza, nekadašnja najbolja dubl igračica sveta.

Ono što je takođe upečatljivo je i to što je Federer čak 15 grend slem titula osvojio u periodu od 2003 do 2009, dok je u poslednjoj deceniji to bio slučaj samo pet puta.

U ovoj podeli, najizbalansiranije deluju brojke Nadala, koji ni u jednoj etapi nije prvi, ali ni poslednji, već stalno drugi, što govori samo koliko je Bik sa Majorke konstantan u svojoj karijeri.

ZUB VREMENA NAGRIZA RIVALE

ONO što je neizbežno jeste zub vremena, koji sve više nagriza Đokovićeve protivnike (Nadal stariji godinu dana, Federer šest) i utisak je da srpski teniser može i do 25 grend slemova ako ostane zdrav, kako je nedavno rekao bivši selektor Bogdan Obradović za naš list.

Ako se to desi, biće u pol poziciji za nezvaničnu titulu najboljeg ikad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!