"BORINA" GIMNAZIJA OD 140 LETA: Godina velikog jubileja obrazovanja u Vranju

D. R.

05. 07. 2021. u 07:40

GIMNAZIJA "Bora Stanković" u Vranju ove godine slavi 140 godina postojanja, što će biti obeleženo nizom manifestacija, tim pre što se sada navršava i devet decenija od polaganja kamena temeljca za izgradnju današnje zgrade.

БОРИНА ГИМНАЗИЈА ОД 140 ЛЕТА: Година великог јубилеја образовања у Врању

Foto D. Ristić

- Proslava jubileja je počela 14. juna, tradicionalnim takmičenjem u besedništvu "Od agore do Instagrama", a direktorka Suzana Mišić Stanković najavljuje da će već početkom ove sedmice gimnazijalci izvesti predstavu "Ljubav, nove navike, panika" - po sopstvenom tekstu koji je nastao na osnovu autentičnih iskustava u vremenu pandemije.

Na Vidovdan, 28. juna je organizovana svečana akademija pod nazivom "Velikani govore", bazirana na stvaralaštvu Vuka Karadžića, Bore Stankovića, Ivana Gundulića, Svetog Save, Ivana Mažuranića, Franca Prešerna i Petra Petrovića Njegoša, čiji likovi se nalaze na pročelju fasade gimnazijske zgrade, a otvorena je izložba fotografija i dokumenata "Vranjska gimnazija 1881-2021", autora Tomislava Simonovića.

Suzana Mišić Stanković

Foto D. Ristić

Nastavak obeležavanja velikog jubileja 7. jula će obeležiti koncert akapela grupe "Famos", a sledi izložba "Iz sobe u kutiju, iz kutije u sobu", dok će u septembru biti predstavljena monografija "Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije".

Podsetimo, ova ugledna obrazovna ustanova je osnovana 8. avgusta 1881, samo tri i po godine posle oslobođenja Vranja od Turaka. Granica gimnazijske oblasti je u to vreme sezala do Gnjilana, Kumanova i Skoplja, a među učenicima je bilo i onih iz Crne Gore, Bosne i Austrougarske. Posle okupacije u Drugom svetskom ratu, jedina je u Srbiji prestala sa radom, čime je demonstriran otpor bugarskim zavojevačima... Od 1959. škola nosi ime književnika Bore Stankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)