BRANE ROD OD SMRDIBUBA: Paradajz u baštama u Bačkoj "obrali" suša i štetočine
NA pijacama u Bačkoj paradajz je dostupan kupcima po povoljnim cenama od 40 do 60 dinara po kilogramu, zahvaljujući dobrom prinosu u plastenicima, a oni koji su ga gajili u baštama imaće jedva za sopstvene potrebe, jer su rod u velikoj meri "obrali" suša i štetočina zvana smrdljivi martin.

Foto Z. R.
- Dugo nije bilo kiše, ali još veća nevolja od suše je najezda smrdibuba, koje isisavaju sok iz paradajza i ostavljaju žute mrlje i neprijatan miris na plodovima - priča Stevan Kovačević iz Kule. - Da mi trud ne bi sasvim propao, prskao sam "martine" preparatom kupljenim u poljoprivrednoj apoteci, od čega odmah padaju, ali ne želim da koristim previše "hemije", jer to neminovno truje i plodove.
Na nešto više od pola hektara paradajz "na otvorenom" uzgaja Duško Lančuški iz Sivca, koji od ovog povrća prodaje "čorbu" za acu, a berbu će imati krajem avgusta.
U plasteniku Evanđeoske crkve u Kucuri posađeno je 500 strukova paradajza na površini od 16 ari.
- Setvu smo obavili u maju, a ne u martu, kao uobičajeno, što je bila sreća, jer smo izbegli smrzavanje rasada. Dobili smo sitnije, ali vrlo ukusne plodove, koje smo donedavno prodavali za 100 dinara kilogram, ali je cena u međuvremenu pala - navodi sveštenik Aleksandar Subotin.
- Smrdibube su se pojavile i u plasteniku, ali nećemo ih hemijski tretirati.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (1)