I PEČENJE SPAJA LJUDE

S. BABOVIĆ

05. 09. 2022. u 11:15

POPULARNA kulinarska manifestacija "Pečenjijada" će u Stopanji kod Trstenika biti održana od 9. do 11. septembra, a iz lokalne Turističke organizacije veruju da će u nezvaničnu prestonicu najboljeg pečenja u Srbiji doći najmanje 10.000 posetilaca.

И ПЕЧЕЊЕ СПАЈА ЉУДЕ

Foto: S. Babović

Koncerti estradnih zvezda su predviđeni za večernje sate, dok će u toku dana posetioci moći da probaju specijalitete sa ražnja u više od 15 lokalnih pečenjara, ali i specijalitete sa lokalnih roštilja - popularnih "krajputaša".

- Glavni motiv dolaska na feštu je naznačen u promotivnoj poruci: "Pečenje spaja ljude" - ističe Vladimir Jevtić, direktor Turističke organizacije Trstenika. - Ovaj događaj je već prepoznat u Srbiji, pa u Stopanji koja je na pola puta između Kruševca i Trstenika, očekujemo i goste koji su, zapravo, u tranzitu do neke druge destinacije za odmor.

Foto: S. Babović

A, počeci kafanskog posla u Stopanji se vezuju za sredinu, odnosno kraj 19. veka. Stari zapisi selo pominju još 1467, a prvu mehanu 1837. Lokal sa najdužim porodičnim vlasništvom je čak iz 1926.

Tradicija je garancija dobre posete, a da se narod uželeo pečenja i organizovanih okupljanja se videlo i lane, kada je Stopanja - posle pandemije - ponovo dočekala turiste.
- U vreme "Pečenjijade" potražnja je ogromna, a ljudi ovde dolaze i zbog velikih prijateljstava sa nama, vlasnicima pečenjara - svedoči Rade Peki Simidžić.

Selo Stopanja, inače, ima čak tri vašara - na Đurđevdan, Petrovdan i dan Svetog Romana - što udvostručuje porudžbine svežeg pečenog mesa, mada se, pored prasetine i jagnjetine, kao brend profilisala i jagnjeća čorbica.

Foto: S. Babović

- Postoje kafane u koje zalaze prvenstveno meštani, a tu su i one takozvane turističke - zaključuje Jelena Stojković, turizmološkinja koja je istraživala istoriju stopanjskog ugostiteljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid