SUPA OD OTPADA ZA SPAS PLANETE: Izum srednjoškolaca iz Niša - "Kocke" od organskih ostataka čuvaju životnu sredinu
ĐACI Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu osnovali su učeničku kompaniju "Nifud", da bi tržištu ponudili inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod sa porukom "Kuvajmo pametno - spasimo planetu"!
 
                                                                                    FOTO: Privatna arhiva
Jer, tokom školske prakse primetili su da ima mnogo organskih ostataka hrane koji se mogu još upotrebiti, pa su otišli korak dalje i temeljnijom analizom došli do procene da se u Srbiji godišnje baci do 770.000 tona hrane.
- Čak 90 odsto tog otpada završava na deponijama i emituje štetne gasove, te zagađuje vodene resurse, dok se sa druge strane najsiromašnija domaćinstva bore da obezbede hranu za sebe - otkriva menadžer kompanije Vuk Jovančić, učenik druge godine koji je u svom timu okupio i Luku Markovića, menadžera proizvodnje, Miloša Toševa, menadžera finansija, Momčila Mitrovića, menadžera kupovine i prodaje, kao i Milicu Todorović, menadžera marketinga.
I, upravo Milica precizira da, zbog neadekvatne ishrane, ima sve više gojazne dece i ljudi sa dijabetesom, ili povišenim krvnim pritiskom.
- Imajući u vidu da se tek jedan odsto svetske populacije izjašanjava kao vegan, jasna je potreba da ovakvi proizvodi nađu na policama marketa. Zato smo, posle analize tržišta i anketiranja, došli na ideju da napravimo domaću, zdraviju varijantu kocke za supu, sa visokom hranljivom vrednošću, bez dodatnih pojačavača ukusa i aditiva, koja bi bila jedinstven proizvod namenjen svima - objašnjava Milica Todorović i dodaje da bi se korišćenjem ovog proizvoda zdravije hranili, uz smanjenjm količine otpada koji ne bi ugrožavao životnu sredinu, a prodaja bi uticala i na razvoj privrede.
Glavni sastojci proizvoda kompanije "Nifud" su šargarepa, celer, crni luk, bundeva, paškanat, celer, peršun, lovorov list...
- Naš proizvod je prepun vitamina A, C i B, te folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, koji imaju širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje čoveka. Specifičnost u domenu sirovina predstavlja korišćenje tropa šargarepe i bundeve koji nastaju kao otpadak industrijskom proizvodnjom sokova, predstavljajući svojevrsni primer zaštite životne sredine i održivog razvoja. Kompanija je sklopila ugovor sa poljoprivrednim gazdinstvom koje se bavi proizvodnjom sokova od povrća koje gaje na svojim parcelama - dodaje menadžer proizvodnje i najmlađi u timu, Luka Marković, najavljujući da će učenici Ugostiteljsko-turističke škole učestvovati i na Regionalnom takmičenju đačkih kompanija jugoistočne Srbije.
Preporučujemo
 
                    
                    ZNANjEM DO POSLA: U Nišu predstavljen program koji će pomoći mladima da pronađu posao
28. 02. 2023. u 18:25
 
                    
                    ŠTEDIŠE ZA PRIMER: Među gradovima sa najvećom uštedom struje u januaru i Niš
28. 02. 2023. u 12:43
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)