REKA SAVA ČEKA REČNE KRUZERE: Sremska Mitrovica beleži i najveći broj turista, polovna su stranci (FOTO)

S. KOSTIĆ

16. 12. 2023. u 14:30

SREMSKA MITROVICA, koja svake godine proširuje turističku ponudu, ove godine beleži i najveći broj turista, blizu 10 000 gostiju od kojih je više od pola stranih.

РЕКА САВА ЧЕКА РЕЧНЕ КРУЗЕРЕ: Сремска Митровица бележи и највећи број туриста, половна су странци (ФОТО)

Foto TO Grad Sremska Mitrovica

Pored verskog, seoskog, kulturno- istorijskog, Mitrovčani gledaju da iskoriste i potencijale reke Save. Ove godine luksuznim rečnim kruzerom u novootvoreno Međunarodno putničko pristaniše uplovili su turisti iz Francuske, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja, koji su poneli veoma lepe uspomene iz ovog grada.

Mitrovačko putničko pristaniše, koje je pušteno u vodni saobraćaj početkom marta ove godine, treće je na reci Savi, pored Beograda i nedavno otvorenog u Šapcu. Kako se u svetu obnavlja međunarodni putnički vodni saobraćaj, kao oblik turizma, tako je i Sremska Mitrovica bogate kulturno- istorijske baštine postala nezaobilazno pristaniše na plovidbenim rutama.

- Reka Sava tokom leta privlači veliki broj posetilaca a najviše iz Beograda i Novog Sada, ali i okolnih gradova, kao što su Šid, Ruma, Šabac. Mi smo dobili lučko pristanište sa ciljem da bi se privukao veći broj kruzera, u ovoj godini bio je samo jedan ali sada očekujemo da će se to promeniti, jer je pušteno međunarodno pristaniše u Šapcu. – kaže za ''Novosti'' Ivana Macura turistički vodič u Turističkoj organizaciji Grada Sremska Mitrovica.

Naša sagovornica smatra, ako bi ova dva  grada samostalno nastupila na međunarodnom tržištu kruzera, teško da bi se ostvario neki efekat.

- Ako nastupe zajedno Šabac i Sremska Mitrovica, to će biti jedna lepa ponuda na turističkoj mapi. Šabac kao i Sremska Mitrovica imaju mnogo toga da ponude posetiocima, ne sumnjamo da se turistima neće dopasti.- govori Macura, koja očekuje da bi se sa ovim projektom krenulo već od naredne godine.

Na obali ove reke, nalazi se i gradska plaža ili kako je Mitrovčani zovu, Brioni, koja je veoma popularna destinacija za sve stanovnike ove opštine, ali i celog regiona.

PRVI FRANCUSKI TURISTI

Prvi rečni kruzer koji je tokom leta uplovio u Međunarodno putničko pristaniše u Sremskoj Mitrovici, zvao se ''Viktor Igo'' iz Francuske. Na njemu je bilo oko 80 putnika, iz raznih evropskih zemalja, koji su imali priliku da se upoznaju sa kulturom i istorijskim spomenicima Sremske Mitrovice.

- Tokom leta na plaži boravi više hiljada ljudi a ulaz je besplatan. U njenom sastavu nalaze se i sportski tereni za odbojku, košarku i stoni tenis. Plaža je opremljena toaletima, tuševima, kabinama za presvlačenje, a tu su još restorani i brojni drugi ugostiteljski objekti.- navode u TO Grada Sremska Mitrovica precizirajući da za bezbednost svih posetilaca brinu spasilačka i lekarska ekipa, a od ove godine obezbeđene su besplatne ležaljke i suncobrani za sve posetioce.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio