SLATKO SIMBOL GOSTOPRIMSTVA: Muzej u kući Cvetića u Kraljevu čuvar tradicionalne srpske poslastice
SA željom da se očuva, a ujedno i promoviše srpsko kulturno i gastronomsko nasleđe, kao i običaji, u porodičnoj kući Cvetića u centru Kraljeva 2016. godine otvoren je jedinstven „Muzej slatka“ posvećen kolekcionarskoj, konzervatorskoj, izlagačkoj i radioničarskoj delatnosti.
G.Šljivić
U ovoj kući, otkako je sagrađena 1908. pa sve do današnjih dana, kuva se slatko, građanski specijalitet, tradicionalna srpska poslastica, svojevrsni ambasador porodičnog doma, koje se služi gostima u znak dobrodošlice i gostoprimstva.
G.Šljivić
- Slatko je deo čaršijskog života i običaja, a u Kraljevu ga prvi pominje novinar Adam Smit 1895. godine. I danas se, u svakoj kući koja drži do tradicije kuva slatko. Nekada je darivano u specijalnim prilikama i bilo je cenjeno kao poklon. Karakteristično je za građanske kuće u Srbiji sve do sredine 20. veka, kada se umeće kuvanja slatka prenosi na selo, gde se danas kuva više nego u gradu – priča istoričarka umetnosti Marina Lukić Cvetić koja je reportere „Novosti“ dočekala u „Muzeju slatka–kući Cvetića“.
G.Šljivić
Njena kćerka, teoretičar umetnosti i medija dr Lidija Cvetić Vučković, programski direktor „Muzeja slatka“, ističe da su mnogi putopisci koji su u 19. veku prošli Srbijozabeležili obavezno posluženje slatkim i vodom.
- Tako je Oto Dubislav Pirh, prilikom posete Srbiji 1829. zapisao u svom putopisu da „u kući beogradskog trgovca žena donosi ritopečkog vina, voće, i slatko koje ovde veoma dobro prave“, dok je Feliks Kanc, opisujući srpsku slavu, naglasio da se u kući ministra, profesora, bankara, oficira, advokata i lekara, kao i u kući najskromnijeg trgovca i zanatlije, posetiocima za dobrodošlicu služe upravo slatko i kafa – naglašava dr Cvetić Vučković.
G.Šljivić
Ovaj građanski specijalitet Cvetići autentično čuvaju na šifonjeru u ambijentu salona sa početka 20. veka. Pripremaju 44 vrste, od onih osnovnih, pa do nesvakidašnjih.
G.Šljivić
- Istražujemo, probamo, pa je tako nastalo i slatko od ljubičica za koje je potrebno 2.000 cvetova za samo jednu teglicu. Skuvale smo i slatko od jorgovana, ali samo od određene, jestive vrste. Sada pravimo i različite varijacije sa lavandom i pomorandžom. Skuvale smo i „Pupinovo slatko“ od pomarndžinih kora uz koje su se pomirili Pupin i Nilola Tesla. Rado delimo ljudima recepte jer poenta ovog muzeja nije da samo mi kuvamo slatko, već da se ono vrati na srpsku trpezu, da ponovo zauzme mesto koje zaslužuje – dodaje Marina Lukić Cvetić.
G.Šljivić
Osim toga, podizanjem svesti o značaju kulturnog nasleđa u sopstvenom okruženju Cvetići očekuju i da će primeri porodične dobre prakse biti podsticaj i drugima da brinu o svom, a samim tim i zajedničkom nasleđu.
G.Šljivić
- Od ove godine imamo i muzejski teatar za decu. Naša najveća izložba „Istorija domaćičkih škola u Srbiji“ posle pauze zbog korone nastavlja svoj put širom Srbije. Tu su i izložba o murano staklu, držimo predavanja o gastroheritologoji, istoriji hrane, o srednjovekovnom hlebu na freskama, o srpskom vinarstu kroz istoriju, rekonstruišemo trpezu i ručak iz 1908. godine. Organizujemo i radionice veza u sklopu velike izložbe o vezovima i čipkama koje pripremamo – dodaje dr Cvetić Vučković. - Sve to u cilju komunikacije kulture sa što većim brojem publike, edukacije i očuvanja bogate kulturne baštine i identiteta.
G.Šljivić
ISTORIJA
PRETEČA slatkog je voće u medu koje je iz Vizantije stiglo u srpsku srednjovekovnu kuhinju. Otkrićem šećera i njegovom proizvodnjom, započeto je kuvanje slatkog na Mediteranu. Osim Srba, na isti način spremaju ga i Grci, Cincari, Jevreji, Makedonci i Bugari. Cvetići se trude da uvek isprobaju neki novi recept i pričpreme novu vrstu.- Slatko od šljiva sa bademima je fini, novi ukus. Naredni korak je da pripremimo slatko od kafe za šta postoji recept, kao i od dinja, iako više nema cerovača, ali ćemo se potruditi da nađemo nešto najsličnije – kaže Marina Lukić Cvetić.
G.Šljivić
ŠIFONjER
SLATKO se, kako se može saznati u „Muzeju slatka-Kući Cvetića“, najbolje čuva na šifonjeru da ga ne dohvate deca, i to u spavaćoj sobi koja se uglavnom ne greje, pa je tako lakše duže ga sačuvati i prilikom viših temperatura.
G.Šljivić
G.Šljivić
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)