DVA DANA ČAROBNE SIMFONIJE: Vesela povorka najavila prvi festival klasične muzike za decu (FOTO)

J. S.

20. 05. 2024. u 12:44

ČAROBNO je minulog vikenda izgledao centar Novog Sada , jer održan je karneval životinja na kojem je više stotina nasmejanih dečjih lica, maskiranih u svoje omiljene likove, najavilo prvi festival klasične muzike za decu „SimfoniFest Novi Sad” koji će biti priređen 1.i 2.juna.

ДВА  ДАНА ЧАРОБНЕ СИМФОНИЈЕ: Весела поворка најавила први фестивал класичне музике за децу  (ФОТО)

Foto: Marija Erdelji

Vesela povorka kretala se kroz Dunavski park, Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu a  cilj je bio  glavni novosadski trg. Decu je pratio  duvački orkestar Muzičke škole „Josif Marinković” koji je dodatno oživeo čaroliju svojim melodijama, odnosno karnevalskim diksilend marševima.

Direktorka festivala, Marija Jelić, kaže da je „SimfoniFest Novi Sad” proizašao iz želje da se deci i mladima pruži prilika da se upoznaju sa klasičnom muzikom na jedan drugačiji i inspirativan način.

    - Glavni motivi za pokretanje festivala bili su promovisanje kulture među mladima, razvijanje ljubavi prema muzici, te pružanje edukativnog i zabavnog iskustva koje će obogatiti njihovo muzičko putovanje i kreativni razvoj. Klasična muzika ima dokazane uticaje  na  mentalni razvoj dece - podstiče kreativnost, koncentraciju i emocionalnu inteligenciju, te tako doprinosi sveukupnom njihovom razvoju i blagostanju - istakla je Jelić.

Veliko zadovoljstvo povodom ovog festivala naglasio je i v.d. zamenika načelnika Gradske uprave za kulturu, Dragan Aleksić,jer,kako je kazao, ovaj festival ne predstavlja samo kulturni događaj, nego još jedan korak u  obogaćivanju kulturnog života grada.g g

Pod sloganom „Dva dana čarobne simfonije”, „SimfoniFest Novi Sad” biće održan 1. i 2. juna u velikoj dvorani SPENS-a, a deca će tom prilikom slušati jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike za decu, „Karneval životinja”, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, kao i čarobnu „Divlja simfonija ” Dena Brauna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata