STROGE KAZNE JEDINO REŠENJE: Nepropisno odlaganje otpada svakodnevna poražavajuća slika u gradu na Ibru (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

20. 06. 2024. u 08:30

Za minulih par godina količine otpada koje radnici kraljevačkog JKP „Čistoća“ svakodnevno sakupljaju na teritoriji grada na Ibru bukvalno su se duplirale, pa umesto 110 tona koliko je bilo 2017, sada na dnevnom nivou prikupe čak oko 200 tona.

СТРОГЕ КАЗНЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ: Непрописно одлагање отпада свакодневна поражавајућа слика у граду на Ибру (ФОТО)

G.Šljivić

Ovo je posebno izraženo u letnjem periodu, a svakodnevna slika koja se može videti i u centru grada je da se oko kontejnera, čak i samo par sati nakon njihovog pražnjenja, gomilaju razne vrste, uglavnom nekomunalnog otpada, od šuta i građevinskog materijala, do starog nameštaja i dotrajalih sanitarija.

- Pojačana je dinamika pražnjenja, radimo u dve smene, jedan kamion je angažovan i tokom vikenda i maksimalno se trudimo da počistimo i površine oko kontejnera nakon što ih ispraznimo. Ni naši apeli, međutim, ni molbe građanima da nas pozovu kada imaju kabast i sličan otpad da ga potpuno besplatno odvezemo na deponiju umesto da stoji na trotoaru ili zelenoj površini, uglavnom nisu urodili plodom – kaže Vladimir Baralić, rukovodilac RJ „Komunalna higijena“ u kraljevačkoj „Čistoći“.

JKP Čistoća

 

Zbog nepropisnog odlaganja otpada Komunalna milicija kažnjava neodgovorne stanovnike grada na Ibru za koje se utvrdi da su počinili ovaj prekršaj, kao i one koji su svojim nepropisno parkiranim automobilima blokirali pristup kontejnerima.

- Kazna je 20.000 dinara. Niko nije za represivne mere, ali u pojedinim slučajevima one su zaista jedino rešenje. Na četiri kritične lokacije postavljene su nadzorne kamere i tu se situacija popravlja u poslednje vreme – dodaje Baralić.

G.Šljivić

 

Osim toga, broj divljih deponija u okolini Kraljeva, kao i u čitavoj Srbiji, praktično je nemoguće precizno utvrditi jer se gotovo svakodnevno „otkrivaju“ nova nelegalna đubrišta kao odraz opšte ekološke svesti i (ne)odgovornosti. Tako se gomile otpada mogu videti na periferiji grada, uz obale ili u rukavcima reka u atarima sela.

G.Šljivić

 

- Zbog nepristupačnog terena sanaciju takvih divljih deponija ponekad odrađujemo i ručno. Sve je to, međutim, kratkog daha jer i tamo gde smo očistili, ili u neposrednoj blizini, za manje od mesec dana nikne nova divlja deponija – naglašava Baralić. - Pokušavamo da našim dodatnim angažovanjem, konstantnim apelima i obaveštenjima probudimo svest kod neodgovornih sugrađana, ali u ovom vrzinom kolu izgleda da samo kazne imaju efekta.

SANACIJA

ZA projekat sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada i prevenciju nastajanja novih deponija Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 2,5, a kraljevačka lokalna samouprava 1,49 miliona dinara. Ovim sredstvima planirana je sanacija divljih deponija u Adranima, Krševici, Mrsaću, Ribnici, Vitanovcu, Grdici i Vrbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S