POMOR BELE RIBE U DIVCIMA: Utvrđuje se uzrok uginuća velike količine skobalja i klena kod Valjeva

B. PUZOVIĆ

26. 06. 2024. u 07:48

U RECI Kolubari, u Divcima, nizvodno od Valjeva, juče je uočena veća količina uginule bele ribe. U pitanju su primerci skobalja, klena, kesege, koji su plutali po vodi, a bili su nasukani i na obali.

ПОМОР БЕЛЕ РИБЕ У ДИВЦИМА: Утврђује се узрок угинућа велике количине скобаља и клена код Ваљева

foto g. živanović

Ribolovci svedoče da je bilo i krupnih primeraka ribe. Pomor je prijavljen nadležnim inspekcijama i ribočuvarskoj službi. Predstoji, saznajemo, uzimanje uzoraka uginule ribe i vode iz Kolubare, kako bi se utvrdio uzrok pomora.

- Prizor u Kolubari u Divcima bio je jeziv, ko zna koliko primeraka uginulog skobalja, klena, ostale bele ribe plutalo je na površini reke i bilo nasukano na obalu - kaže ribolovac Goran Živanović. - Mrtvu ribu uočili smo bezmalo na istom mestu na kom se veliki pomor dogodio i pre tri godine. Prosto je neverovatno da se neko osmeli da počini ovakav zločin nad prirodom, nad živim svetom u reci Kolubari. Taj nije ni svestan kakve posledice ovako nešto može da ostavi na zdravlje i život ljudi, a naravno i samu prirodu, odnosno reku Kolubaru, koja se jedva oporavila od pomora ribe pre tri godine.

Ribolovci i ljubitelji prirode, ali i žitelji Divaca i ostalih sela niz Kolubaru, pamte pomor ribe koji se dogodio sredinom jula 2021. godine. Na potezu od samo stotinak metara, izvađeno je tada više od pola tone uginule bele ribe!

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, policija je obavila uviđaj, za analizu su uzeti uzorci uginule ribe i vode. Na lice mesta izašao je i vodoprivredni inspektor.

Najmanje 200 kilograma

Na svega nekoliko desetina metara vodotoka, moglo bi da se, nažalost, nakupi najmanje 200 kilograma uginule ribe - kaže Živanović. - Svi koji su videli ovoliku količinu mrtve ribe, listom su se zgražavali zbog nebrige i neodgovornosti prema reci i prirodi.

- Do danas koliko je poznato, niko nije odgovarao za tadašnje nezapamćeno uginuće ribe u reci Kolubari - kaže naš sagovornik. - I ovoga puta, nažalost, uginuli su krupni primerci skobalja, klena i druge bele ribe. Kolubari će trebati dugo vremena da se oporavi od još jednog pomora i da se riblji fond koliko-toliko obnovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)