JUBILARNA POČAST VIRTUOZU: "Carevčevi dani" u Velikom Gradištu

D. NOVKOVIĆ

06. 07. 2024. u 06:45

VELIKO Gradište sprema se za Muzički festival "Carevčevi dani", jubilarni, trideseti po redu, koji će se održati od 9. do 12. jula, uz učešće mladih, neafirmisanih takmičara iz cele Srbije.

ЈУБИЛАРНА ПОЧАСТ ВИРТУОЗУ: Царевчеви дани у Великом Градишту

D.N.

Najboljem izvođaču pripašće nagradna unikatna violina iz radionice čuvenog Jana Nemčeka iz Kovačice i Carevčeva statueta. Održaće se i takmičenje mladih pevača narodne muzike, koje je u program prvi put uvršteno 2015. godine.

Tokom festivala organizovaće se i Letnja akademija narodne muzike, na kojoj se mladi violinisti uče pravilnom interpretiranju narodne muzike. Festival "Carevčevi dani" pokrenut je u spomen na rodonačelnika srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca (1895-1965), koji je od 1945. do 1965. godine bio šef Velikog narodnog orkestra Radio Beograda. Rođen je u selu Carevac kod Velikog Gradišta, pa otud i njegov nadimak.

Većina ljubitelja narodne muzike zna da je Carevac bio izuzetan violinista, čuven po maestralnom izvođenju "Svilenog konca" i "Nizamskog rastanka". Ali, samo je retkima poznato da je bio i jedan od zatočenika zloglasnog logora Banjica u Beogradu. Slavni violinista preživeo je logor i, posle uspešne muzičke karijere, 1965. godine preminuo u Beogradu. U znak poštovanja, u Velikom Gradištu pokrenut je muzički festival, a u gradskom parku podignut mu je spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)