TRESLO SE ČAK 8 PUTA ZA MESEC DANA: Ovaj deo Srbije često je na udaru podrhtavanja, evo šta o svemu kažu stručnjaci

Novosti online

07. 07. 2024. u 08:28

TLO u Jagodini treslo se neverovatnih osam puta za mesec dana.

ТРЕСЛО СЕ ЧАК 8 ПУТА ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Овај део Србије често је на удару подрхтавања, ево шта о свему кажу стручњаци

Foto: Novosti

Reč je o slabijim potresima, od kojih se najjači 2,6 stepeni po Rihteru desio pre mesec dana, seizmolozi kažu da ovakvo ponašanje tla može da ukazuje na određene promene u bliskoj budućnosti, odnosno zemljotres magnitude 4 koji može da uzrokuje manja oštećenja, prenosi CentralMedia.

Prema rečima seizmologa Slavice Radovanović, ako se trese nekoliko puta Jagodina, ne mora da znači da će se baš u njoj dogoditi jak zemljotres, već u širem prostoru.

- Ima tu jedan veći prostor koji ograničavaju Velika Morava, Zapadna Morava na severu do Mladenovca, gde se seizmička aktivnost poslednjih godina podigla. Ako se kroz mesec dana ovako nastavi, da se tu i tamo dešavaju tako slabi zemljotresi, pa počnu i češće da se dešavaju, to bi mogao biti znak da će biti jakog zemljotresa u uslovno rečeno neposrednoj budućnosti, a ta neposredna budućnost možda bude godinu dana - navela je sagovornica i dodala da je nemoguće reći kog dana, čak i kog meseca će se dogoditi.

- Jedini način je dobra gradnja, u skladu sa propisima, i praćenje aktivnosti - dodala je.

Ona je podsetila da je i kod Kladova bio zemljotres magnitude 4, i objasnila da i Jagodinu i Ćićevac, povezuje jedan veliki sistem raseda kojim se seizmička energija prenosi iz prostora Jadrana preko Dinarida na Karpatobalkanide.

- Videćemo šta će se dešavati, ali ako ovaj broj zemljotresa, čak i na ovom nivou magnitude 2, nastavi da se uvećava, onda bio to bio signal da bi se u tom prostoru – Kragujevac, Svilajnac, Jagodina, Mladenovac, do Homoljskih planina, kako zovemo taj prostor Šumadije, mogao dogoditi zemljotres magnitude 4, a da ovi slabi zemljotresi i njihovo pojavljivanje samo sugerišu da je se seizmička aktivnost stalno u porastu i da će se neminovno jednog trenutka dogoditi jači zemljotres - precizirala je Slavica Radovanović.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata