POSLE AKCIJE SPASAVANJA NA TARI: Avanturisti rizikuju život i prekršajne prijave

N. J.

08. 07. 2024. u 13:05

Uprkos činjenici da na Tari postoji više od 300 kilometara obeleženih planinarskih staza, avanturisti često zalaze u opasne i neprohodne delove planine – tada na scenu stupaju spasilački timovi Nacionalnog parka.

ПОСЛЕ АКЦИЈЕ СПАСАВАЊА НА ТАРИ: Авантуристи ризикују живот и прекршајне пријаве

NP Tara

 Poslednji ovakav slučaj dogodio se proteklog vikenda: stariji muškarac se izgubio na području Manastirskih stanova na Kaluđerskim barama, u subotu oko 18 časova. Stariji bračni par se razdvojio tokom šetnje, muškarac se zaputio prema stenovitom delu u ovom području, gde se izgubio. Posebnu zabrinutost izazvala je njegova starija životna dob i podatak o hroničnim bolestima.

Na sreću, ovaj put sve se srećno završilo: oko 19.40 časova, vatrogasno–spasilačka ekipa je uočila nestalog i on je uspešno zbrinut.

- Intervencije ove vrste su česte, avanturisti ne poštuju propise i znakove upozorenja, pa se nađu na nepristupačnom i opasnom terenu. U parku postoji pravilnik kojim su definisana pravila kretanja, a kada se avanturisti o njih ogluše i usledi spasilačka akcija, prestupnik dobija prekršajnu prijavu. Posebno je propisana odgovornost za vodiče bez licenci, koji turiste vode po planini bez potrebnih znanja i veština – objašnjeno je u Nacionalnom parku Tara.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva