ODMERILI SNAGU I VEŠTINU: U Banatskom Velikom Selu održan tradicionalni "Krajiški višeboj", 14. po redu, uz učešće devet ekipa (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

29. 07. 2024. u 10:00

OBELEŽAVAJUĆI dan ovog mesta, u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde u subotu je održan "Krajiški višeboj", takmičenje muškaraca u veštinama snage, spretnosti i brzine.

ОДМЕРИЛИ СНАГУ И ВЕШТИНУ: У Банатском Великом Селу одржан традиционални Крајишки вишебој, 14. по реду, уз учешће девет екипа (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Devet ekipa sa Uba, iz Svilajnca, Novog Žednika, Kikinde i nekoliko timova Velikoselaca nadmetalo se u disciplinama koje su nekada bile jedine sportske aktivnosti u Bosanskoj Krajini, odakle su Krajišnici posle Drugog svetskog rata došli u Veliko Selo. Takmičili su se u brzom hodanju po brvnu, privlačenju klička, bacanju kamena s ramena, skoku udalj iz mesta, skoku uvis iz mesta, penjanju uz stožinu, obaranju ruke i nadvlačenju konopca. Sve kategorije su pojedinačne, samo je nadvlačenje konopca ekipno. "Krajiški višeboj" održan je 14. godinu uzastopno i učesnicima je doneo veliki izazov.

Foto: R. Šegrt

Penjanje uz stožinu

Jedan od najuspešnijih ponovo je bio Jovan Stupar, mladi Velikoselac, poznat među višebojcima širom Vojvodine, ali i Republike Srpske, jer je najspretniji u penjanju uz stožinu.

- Već 12 godina učestvujem na višebojima u mnogim mestima i ovde u mom selu i često sam osvajao prvo mesto. Moj rezultat zavisi od visine bandere. Stožina u Velikom Selu visoka je 6,5 metara i do sada sam uspevao da se uspnem za pet sekundi - objasnio je Stupar, koji je i ove godine ličku kapu najbrže okačio na vrh.

Foto: R. Šegrt

Obaranje ruke

"Krajiški višeboj" u Banatskom Velikom Selu istoimeno udruženje i Mesna zajednica organizuju radi negovanja tradicije, običaja, navika i kulture svojih predaka iz Bosanske Krajine, prvenstveno sa područja Bihaća, Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Ključa. Kao i njihovi dedovi i pradedovi i sada se viteški takmiče u starim disciplinama za koje su potrebni muška snaga, spretnost i veština. Snaga mišića nekada se nije sticala u teretani i u patikama, već ručno koseći livade i pašnjake, prenoseći teret, sekući stabla i cepajući drva, trčeći za stokom, često i bosih nogu. Na isti način, ali i uz iste principe, takmiče se učesnici višeboja.

- "Krajiški višeboj" nije samo sportsko takmičenje, nego mu je cilj negovanje starih vrednosti: čojstva, junaštva i viteštva, kao i hrišćanske ljubavi prema bližnjem. Želimo da sve to prenesemo na mlađe generacije. Takmičenje je amatersko i ne mogu da učestvuju oni koji se profesionalno bave nekom od ovih disciplina - objasnio je Stojan Dabranin, predsednik Udruženja "Krajiški višeboj".

Predsednica Saveta mesne zajednice Banatsko Veliko Selo Mira Pepić Pećanac ponosna je što je ovo selo nadaleko poznato po svom "Višeboju".

Uče i podmladak

UDRUŽENjE "Krajiški višeboj" nastoji da tradiciju ovog takmičenja prenese i na najmlađe generacije. Zato uključuje i decu da se nadmeću u igri koje nema na drugim manifestacijama. Deca su i ove godine pokazala izuzetnu spretnost u trčanju u džakovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna