NASTAVLJA SE OBNOVA UŽIČKE TVRĐAVE: Rekonstrukcija Vodene kule

N. J.

30. 07. 2024. u 12:31

Obnova užičke srednjovekovne tvrđave Stari grad, nastaviće se u narednim danima: na redu je rekonstrukcija Vodene kule – vodotornja, koji je u dalekoj prošlosti služio za snabdevanje ovog zdanja vodom.

НАСТАВЉА СЕ ОБНОВА УЖИЧКЕ ТВРЂАВЕ: Реконструкција Водене куле

N. Janković/Privatna arhiva

Posao finansira Grad Užice uz pomoć programa Evropske unije „EU pro plus“.

Ugovor o donaciji za realizaciju projekta potpisan je 02. novembra 2023. godine. Ukupna vrednost projekta je 906.300 dolara, od čega je 374.000 dolara vrednost donacije, a 532.300 dolara su sredstva obezbeđena iz budžeta grada Užica.Ugovor sa izvođačem radova je potpisan a radovi obuhvataju potpunu rekonstrukciju Vodotornja na donjem delu užičke srednjovekovne tvrđave.

- Projektom je planirano da se unapredi turistička infrastruktura u gradu Užicu, kroz realizaciju investicija u kulturni turizam – saopšteno je iz gradske uprave.

Užička tvrđava se prvi put pominje u pouzdanim istorijskim izvorima kao posed vlastelinske porodice Vojinović, od 1366. do 1373. godine bila je u posedu Nikole Altomanovića. Stari grad je bio srpski do turskog osvajanja 1459. godine. Godine 1863. je tvrđava dignuta u vazduh.

Ministarstvo kulture

Stari grad čine tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodotornjem. Ovakav odbrambeni sistem bio je povezan bedemima i kulama. Od srednjeg dela grada spuštaju se dva bedema, do najjužnijeg dela strme litice na obali reke Đetinje, gde se nalazi Vodotoranj, koja je u vreme opsada, omogućavala bezbedno snabdevanje grada vodom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S