U POŽAREVCU NAJAVLJENE 61. "LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE", OD 30. AVGUSTA DO 1. SEPTEMBRA Za nagrade 8,45 miliona

D. NOVKOVIĆ

05. 08. 2024. u 12:00

NAGRADNI fond 61. "Ljubičevskih konjičkih igara" - koje će u Požarevcu biti održane od 30. avgusta do 1. septembra - iznosiće 8,45 miliona dinara. Pritom, za najjače trke, galopsku "Ljubičevo" i kasačku "Knez Mihailo", izdvojena su dva miliona, odnosno 800.000 dinara, od čega će pobednicima pripasti polovina ovih suma...

У ПОЖАРЕВЦУ НАЈАВЉЕНЕ 61. ЉУБИЧЕВСКЕ КОЊИЧКЕ ИГРЕ, ОД 30. АВГУСТА ДО 1. СЕПТЕМБРА   За награде 8,45 милиона

D. Novković

S obzirom na to da je ovaj iznos najveći ne samo u Srbiji, već i u regionu, očekuje se veliki broj stranih takmičara.

Istorija

HIPODROM u Požarevcu sagrađen je 1892, a godinu kasnije na njemu su održane prve konjičke trke - "Zemljoradnička", "Varoška", "Podoficirska" i "Pobedna". Prvi ljubičevski višeboj organizovan je 1964. i predvodio ga je već tada legendarni glumac Milivoje Živanović (1900-1976), koji je za tu priliku dobio titulu vojvode.

Inače, od kasačkih trka na programu su "Mlava", "Dunav", "Resava", "Stig" i "Knez Mihailo", a od galopskih "Milivoje Živanović", "Memorijal Blagoja Uroševića", "Kostolac", "Kup Ljubičeva" i "Braničevo". Ipak, najatraktivniji program na hipodromu biće "ljubičevski višeboj", tokom kojeg će se učesnici - tradicionalno - nadmetati u seči sabljom, kurirskom jahanju, te gađanju kopljem, strelom i topuzom.

Takmičenje višebojaca, podsetimo, jedinstveno je u našoj zemlji i rezervisano je isključivo za članove požarevačkog konjičkog društva "Knez Mihailo". Osim novčane nagrade od 725.000 dinara i pehara, pobednik dobija viteški plašt i sablju, sa ugraviranim natpisom: "Ne vadi me bez potrebe, ne vraćaj me bez časti"...

Tradicija će biti nastavljena i kada je reč o svečanom otvaranju, jer neće izostati defile centralnim gradskim ulicama, u kojem će učestvovati konjanici, fijakeri, mali voltižeri i glumci koji će predstavljati istorijske ličnosti Požarevca. Planiran je i veliki koncert, ali organizatori još nisu saopštili ko će nastupiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)