PODRŠKA SAKUPLJAČIMA SEKUNDARNIH SIROVINA POSLE ZATVARANJA SMETLIŠTA ŠIROM ZEMLJE Sa deponije na tržište rada

Zoran Rajić

12. 08. 2024. u 02:13

TRI ovdašnje romske porodice, čiji su se članovi neformalno bavili sakupljanjem otpada, a zapretio im je gubitak prihoda zbog zatvaranja deponija po naseljima i otvaranja regionalnih reciklažnih centara, dobiće podršku kroz program "PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu".

ПОДРШКА САКУПЉАЧИМА СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА ПОСЛЕ ЗАТВАРАЊА СМЕТЛИШТА ШИРОМ ЗЕМЉЕ   Са депоније на тржиште рада

foto Z. R.

Finansijer je Vlada Švajcarske, a za realizaciju su zadužene četiri agencije UN, u saradnji sa tri naša ministarstva - za zaštitu životne sredine, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, te za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

I, uprao u okviru pomenutog programa, u Odžacima će se raditi na projektu "Novi kapaciteti", vrednom 24.000 dolara, koji će obezbediti zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje dosadašnjih sakupljača sekundarnih sirovina na deponijama. Istovremeno, zarad njihovog socijalnog uključivanja u zajednicu, biće im dodeljeni i porodični asistenti.

Problemi

UVODNOJ konferenciji projekta "Novi kapaciteti" u Odžacima prisustvovala je i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, koja zastupa interese ove populacije.

- Protokol koji je potpisan sa Nacionalnim savetom Roma u Srbiji obuhvate sve ono što tišti ovu zajednicu, a to su siromaštvo, nedostatak obrazovanja i stereotipi okoline - precizirala je Jelena Jovanović.

Prvi korak je već načinjen, jer je minule sedmice potpisan sporazum između čelnika lokalne samouprave u Odžacima i predstavnika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji.

- Projekat će sakupljačima otpada omogućiti dokvalifikacije, prekvalifikacije i završetak osnovne škole, kako bi podigli svoju konkurentnost na tržištu rada. Krajnji cilj je njihovo zapošljavanje, odnosno zbrinjavanje posle zatvaranja deponija - objašnjava Andrija Đurić, lokalni koordinator za pitanja Roma.

Za porodičnog asistenta ugroženih domaćinstava izabran je Rajko Jovanović, romski književnik iz Deronja.

- Jedan neformalni sakupljač otpada zarađuje mesečno između 15.000 i 18.000 dinara. Zato je to najsiromašniji sloj našeg društva, a usvojeni projekat pružiće im šansu da izađu na put boljeg zdravlja i života za sebe i svoju decu - zaključio je Jovanović.

Inače, pored Odžaka, u program pomenute pomoći biće uključeno još 11 lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima će modernizacija upravljanja otpadom uzdrmati egzistenciju neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina. Zato će prioritetnu podršku dobiti ukupno 75 romskih porodica iz Apatina, Bača, Valjeva, Kule, Loznice, Obrenovca, Prijepolja, Rume, Sremske Mitrovice, Uba i Šida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio